RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Privatni doktori u Brčko distriktu traže svoja prava

Iz Udruženje privatnih doktora medicine i stomatologije Brčko distrikt je, na adresu “Radio Brčkog”, dostavljen zahtjev udruženih privatnih doktora direktoru Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko” od 06.02.2018. godine za poništenje informacije o upućivanju pacijenata na subspecijalističke i dijagnostičke preglede.

Prenosimo ga u cjelosti

PREDMET: Zahtjev za poništenje informacije o upućivanju pacijenata na subspecijalističke i dijagnostičke preglede br 212/2018.god. od 18.01.2018. god. potpisana od strane direktora JZU, Brčko distrikt BiH

Poštovani,

Obavještavamo Vas da je naše udruiženje održalo V redovnu sjednicu skupštine povodom ove informacije i jednoglasno donijelo odluku da se od nadležnih organa zatraži hitna i neodložna reakcija i poništenje sporne informacije kojom rukovodstvo JZU  / javna zdravstvena ustanova/ na perfidan i skandalozan način pokušava da spriječi upućivanje pacijenata na subspecijalističke i dijagnostičke preglede u PZU / privatnu zdravstvenu ustanovu / sa kojima FZO Brčko distrikt ima potpisan ugovor o saradnji.

Ovom informacijom ili bolje rečeno naredbom doktorima iz porodične medicine od pretpostavljenih iz JZU je zabranjeno da, kao što je do sada bila praksa, upućuju osiguranike na komisije u FZO gdje se pregleda dokumentacija i pacijentu se da napismeno saglasnost i upustvo od strane FZO gdje sve može obaviti taj pregled, tako da pacijent svojom voljom bira doktora određene struke neovisno da li je iz JZU ili PZU. ZU / zdravstvena ustanova /mora da ima sklopljen ugovor sa FZO Brčko distrikt o davanju zdravstvenih usluga. Sada porodični ljekar malom uputnicom šalje pacijenta u bolnicu i tamo se naručuje za pomenuti pregled subspecijalista koje će da angažuje JZU. Mi iz PZU nemamo ništa protiv da JZU obavlja pomenute preglede za koje do sada nije imala ugovor sa FZO, ali treba da ispoštuje proceduru, da se javi na konkurs FZO i da ravnopravno učestvuje sa prestavnicima PZU, ali kada potpiše ugovor sa FZO, putem javnog poziva. Ovim potezom JZU je poremetila proceduru slanja pacijenata preko komisije odnosno FZO gdje je pacijentu data mogućnost da sam bira gdje i kad ide na subspecijalistički pregled.

Ovom naredbom se grubo krše osnovna prava osiguranika na izbor doktora, a nas iz PZU stavlja u neravnopravni položaj i onemogućavaju nam rad – monopol nad pacijentima. Nameće se neizbježan zaključak da su to smišljeno uradili kako bi osujetili saradnju FZO sa PZU a sve zbog nemogućnosti dogovora FZO i JZU o potpisivanju ugovora o pružanju zdravstvenih usluga.

1.- Narušavaju osnovna prava osiguranika na slobodan izbor doktora

2. Krše se ustavom i zakonom prava privatnog sektora na rad i ravnopravnost PZU sa JZU.

3. Uzimaju se nadležnosti FZO Brčko distrikt i onemogućava njihovu saradnju sa PZU sa kojima ima potpisan ugovor za pružanje zdravstvenih usluga.

Skupština našeg udruženja koja broji preko pedeset doktora medicine i stomatologije donijela je odluku.

1.- Da zatraži hitnu reakciju nadležnih institucija, da se sporna informacija odmah povuče i stavi van snage, i da sve ide kao ranije preko komisije FZO Brčko distrikt BiH.

2. Da Direktor JZU povuče spornu odluku i da se upućivanje pacijenata za ovu vrstu pregleda nastavi po ustaljenoj proceduri koju je propisao FZO koji je ugovarač ove vrste usluga.

3. U ovoj odluci postoje elementi prekoračenja ovlašćenja, a samim tim i elementi krivičnog djela i krivične odgovornosti.

U cilju dalje uspješne i korektne poslovne saradnje, kao i kolegijalnih odnosa sa rukovostvom JZU želimo preporučiti da se ovaj nesporazum riješi mirnim putem na obostrano zadovoljstvo i u interesu pacijenata, tako što ce povući spornu odluku

Međutim, ukoliko do toga ne dođe bićemo primorani da svoja prava, kao i oštetu potražimo pred Osnovnim sudom Brčko distrikt BiH.

4. Predlažemo rukovostvu JZU i FZO da svoje nesuglasice međusobno riješe ne uvlačeći u to nas iz PZU kao i pacijente koji najviše gube u ovom nepotrebnom sukobu.

5. Tražimo od FZO Brčko da konačno zaživi projekt porodične medicine, tako što će FZO Brčko najdalje do kraja marta da raspiše javni poziv za izbor timova porodične medicine, a potom registracija pacijenata po timovima na čitavoj teritoriji Brčko distrikt BiH, gdje će ravnopravno da učestvuju i PZU sa JZU. Uostalom to je regulisano u zakonu o zdravstvenoj zaštiti Brčko distrikt čl. 24. slobodan izbor doktora porodične medicine. Kad će se konačno početi poštovati zakon?

Skupština našeg udruženja je donijela odluku da se dole pobrojane institucije upoznaju sa novonastalom situacijom i da se od njih zatraži hitna i adekvatna reakcija i to od:

-Gradonačelnik Brčko distrikt BiH

-Presjednik skupštine brčko distrikt BiH

-Šef odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikt BiH

-Komisija za zdravstvo pri skupštini Brčko distrikt BiH

-Direktor FZO,Brčko distrikt BiH

-Upravni odbor FZO Brčko distrikt BiH

-Direktor JZU Brčko distrikt BiH

-Upravni odbor JZU Brčko distrikt BiH.

Dopise upućujemo gore navedenim institucijama od kojih se očekuje reakcija i pismeni odgovor.

U nadi da će te u što skorije vrijeme, od 7 do 10 dana reagovati na ovaj naš zahtjev. Unaprijed vam se zahvaljujemo

S poštovanjem.

Dostavljeno:

-Gradonačelnik Brčko distrikt BiH

-Presjednik skupštine brčko distrikt BiH

-Šef odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikt BiH

-Komisija za zdravstvo pri skupštini Brčko distrikt BiH

-Direktor FZO,Brčko distrikt BiH

-Upravni odbor FZO Brčko distrikt BiH

-Direktor JZU Brčko distrikt BiH

-Upravni odbor JZU Brčko distrikt BiH.

Presjednik skupštine udruženja Privatnih doktora medicine i stomatologije Brčko distrikt BiH

Prim. dr Radomir Elez, spec.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.