RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Izbjegnuta blokada računa JP “Komunalno” Brčko

 

Potpisivanjem aneksa bankarske garancije od strane Mirsada Đape, v.d. direktora JP Komunalno Brčko, na već ranije odobrenu bankarsku garanciju za uredno izmirenje obaveza po osnovu isporuke električne energije za period jul – decembar 2017. godine, izbjegnuta je mogućnost da  danas računi budu blokirani, te da preduzeće nastavlja normalno da posluje.

U prethodnih mjesec dana preduzete su brojne aktivnosti na stabilizaciji poslovanja i povećanju prihoda, tako da je realno očekivati da će do kraja marta JP „Komunalno Brčko” uspjeti da izmiri navedene obaveze prema Elektroprivredi RS i nastaviti da plaća tekuću potrošnju, kazao je Đapo.

 

Komunalno trenutno ima 469 uposlenih.

„Kad sam došao na stolu sam zatekao negdje oko šest miliona raznih potraživanja, struja je bila broj jedan. Zadnja tranša struje je bila 3 miliona i 100.000 KM i nije bilo nikakve mogućnosti da se do 20. februara, kada ističu ove garancije, bilo što preduzme“, napomenuo je Đapo i dodao da je preduzet niz aktivnosti zajedno sa Vladom i resornim ministrom Republike Srpske Petrom Đokićem i sa Elektroprivredom RS-a, u pravcu da se za bar mjesec dana produži ova garancija kako život ovdje ne bi stao.

Garancija je produžena sa potražnjom od 600. 000 maraka, a Đapo je mišljenja da će ta obaveza biti izmirena za narednih šest- sedam dana, mada je rok za izmirenje mjesec dana.

JP Komunalno izmirilo je obaveze prema zdravstvenom osiguranju i Penzionom fondu Republike Srpske u potpunosti. Vrlo brzo se očekuje izmirenje obaveza prema federalnom PIO-u. Plate će se isplaćivati na vrijeme.

Prema osnivaču Komunalno Brčko je uputilo zahtjev za pomoć jer je prošle godine od septembra do januara preduzeće uplatilo na ugovornu cijenu struje 3 miliona i 600.000 maraka više, a to se nije moglo prenijeti ni na građane, ni na potrošače, niti je samo Komunalno moglo iznijeti ovaj teret razlike u cijeni struje.

Đapo je iskazao očekivanje da će u narednom periodu Vlada i Skupština u novom budžetu naći prostora za izmirenje dijela ovih obaveza.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.