RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Za izrabljivanje sugrađanina u ropskom odnosu zbog duga Mustafi Husejnoviću jedna godina zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Mustafe Husejnovića (53) iz Prutača kod Brčkog optuženog da je u ovom mjestu zasnivanjem ropskog odnosa duže vrijeme izrabljivao sugrađanina A.T. i iskorištavao članove njegove porodice. Nakon okončanja glavnog pretresa i žalbenog postupka pred sudovima Distrikta, gdje su mu u cjelosti dokazane optužbe za trgovinu ljudima, Husejnoviću je za ovo krivično djelo izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Husejnoviću se optužnicom stavilo na teret da je služeći se prevarama i prijetnjama da će upotrijebiti silu prema A.T. i članovima njegove porodice, oštećenog doveo u ropski odnos tako što ga je prevarno uveo u dug kojeg je neprestano uvećavao. Tužilaštvo ga je optužilo da je u takvom odnosu oštećenog izrabljivao prisiljavajući ga da mu na ime duga za prodati automobil realne vrijednosti od oko sedam hiljada KM otplati tri puta veću cijenu. Nakon što je oštećeni otplatio 18 hiljada KM, te zbog optuženog ostao i bez redovnog posla, bio je prinuđen davati mu sve sporadične dnevne zarade, a kad uopće nije imao novca, obavljati mu kućne poslove bez naknade i zabavljati ga. Pored toga, optuženi je prijetnjama da će ih pobiti i silovati ženu i kćerku oštećenog sve članove ove porodice, među kojima i troje maloljetne djece, prisiljavao da za njega prose vrbujući ih i prevozeći u susjedna mjesta radi iskorištavanja u vidu  prisilnog rada – navedeno je u optužnici Tužilaštva Distrikta po kojoj je provedeno suđenje.

Ocijenivši nakon glavnog pretresa navode optužbe u cjelosti dokazanim Osnovni sud Distrikta donio je presudu kojom je optuženog oglasio krivim za krivično djelo trgovine ljudima (iz člana 207a Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), koje mu je optužnicom stavljeno na teret. Po odbijanju žalbi obje strane u postupku, od kojih se žalba Tužilaštva odnosila na neadekvatnu visinu kazne, Apelacioni sud Distrikta potvrdio je prvostepenu presudu u cjelosti, čime je osudom prvi put pravosnažno okončan jedan slučaj trgovine ljudima u distriktu Brčko.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, u saradnji s Policijom Distrikta i drugim policijskim agencijama i državnim organima, nastavlja procesuirati ovakve slučajeve insistirajući na njihovom otkrivanju, dokazivanju i strožijem kažnjavanju počinilaca, te potpunoj zaštiti žrtava ovakvih krivičnih djela.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.