RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Deminirano zemljište idealno za uzgoj organske hrane

Predstavnici  Nevladine organizacije „Posavina bez mina“ Brčko distritka danas su prostorijama mjesne zajednice Brka predstavili projekt „Zaštita i pomoć stanovništvu ugroženom od minsko eksplozivnih ostataka nakon rata“. Na prezentaciji su predočeni rezultati i trenutna situacija sa deminiranim zemljištem, koje, nažalost, ostaje neupotrebljivo.

„Situacija u Brčkom, što se tiče mina, je znatno bolja. Prije osam godina u Distriktu je bilo preko 70 km2 minski sumnjive površine. Danas je ima 16,74 km2, što je poboljšanje, ali smatramo da su mjere upozoravanja još uvijek potrebne. Zbog toga smo tu temu danas i otvorili, dok smo drugi dio predavanja posvetili deminiranom zemljištu koje predstavlja idealnu površinu za proizvodnju organske hrane. S obzirom da ovakvo zemljište nije dvadeset godina tretirano, to znači da je u njega potrebno uložiti manje truda nego inače“, izjavila je Svjetlana Pavlović, predsjednica NVO „Posavina bez mina“.

Među nekoliko gostiju, koji se aktivno bave gospodarstvom, bila je Danijela Plavšić, inženjer poljoprivrede, koja je podsjetila na činjenicu da za vladine poticajne programe nije bilo lokalnih proizvođača organske hrane. Samim tim, ukazala je na značaj zdrave hrane, ali i na promociju ideje, posebno kod mladih, za naredni vladin program poticaja u poljoprivredoj proizvodnji.

Zehrudin Pekarić, predsjednik MZ Brka i predsjednik Ekološkog udruženja „ Dar prirode“ prije nekoliko godina je zasadio stablo aronije na svojoj farmi. Iako se počeo baviti uzgojem ove ljekovite biljke iz hobija, danas ima liniju svojih sokova. Na današnjem predavanju poručio je da BiH ima dobro tlo za uzgoj organske hrane, od koje svatko, uz uložene napore, može skladno živjeti.

Projekt „Zaštita i pomoć stanovništvu ugroženom od minsko eksplozivnih ostataka nakon rata“ financijski podržava Odjel za javnu sigurnost Vlade Brčko distritka

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.