RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Трговина људима: Прошле године више од 35 грађана БиХ радно експлоатисано

dav

Према непотпуним и незваничним информацијама, прошле године је на подручју Босне и Херцеговине, било око 70 жртава трговине људима од којих је, више од половине, радно експлоатисано.

Ову информацију је данас, на радиоици у Брчком под називом „Трговина људима у сврху радне експлоатације“, изнијела Радмила Жигић, директорица Фондације „Лара“ која координише мрежом босанскохерцеговачких невладиних организација против трговине људима.

Срж проблема је, у ствари, у искориштавању наших људи који одлазећи у иностранство „трбухом за крухом“, бивају преварени односно њихов рад ненаплаћен, а у циљу спречавања овакве нове појаве је, прије свега, каже Жигићева, потребно да људи знају како да се одупру пословним понудама иза којих стоје преваранти.

За проблем радне ескплоатације у иностранству је уско везана и област рада и радних односа на подручју БиХ гдје је, према званичним показатељима, око 30 одсто запслених који раде на црно. Овај проблем је, у највећем броју случајева, узрок одласка наших грађана у иностранство како би зарадили новац, а потом бивају преварени и остају без ичега, речено је између осталог, на данашњој радионици.

Лана Јајчевић испред Фондације „Удружене жене“ из Бањалуке каже да су искуства показала да је врло тешко ући у траг и санкционисати преварантске фирме које се углавном брзо оснивају, али исто тако и нестају.

Радионица у Брчком траје још два дана када ће бити донесени и конкретни закључци о даљим корaцима у смијеру што јаче борбе против трговине наших људи у сврху радне експлоатације у иностранству.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.