RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ne ići doktoru s temperaturom 38,5!

Ordinacije obiteljske medicine posljednjih dana bilježe značajno povećan broj posjeta pacijenata koji se žale na viroze i gripu. Potvrdila nam je to danas i Dr. Suvada Alijev, specijalista obiteljske medicine u brčanskom Domu zdravlja.

Ona savjetuje građanima da preventivno rade na jačanju imuniteta kako bi izbjegli ovakve tegobe. Kada je riječ o prevenciji, preporučuje se izbjegavanje masovnih okupljanja, slojevito oblačenje, redovito provjetravanje prostora u kojem se boravi, te uzimanje dovoljno tekućine i vitamina C.

Kod pojave povišene temperature ne treba odmah ići liječniku, nego kod kuće pokušati skidati temperaturu. Dr. Alijev čak preporučuje da temperaturu koja nije veća od 38,5 ne treba ni skidati, jer je ona obrambena reakcije organizma u kojoj se virusi i bakterije ne mogu razvijati.

Podsjetila je da mlađe osobe ne trebaju pretjerivati sa korištenjem tableta protiv gripe, a starije osobe da ih ne uzimaju bez savjetovanja sa liječnikom.

Maksimalna doza paracetamola, ukoliko ga se uzima bez liječničke preporuke, za osobu koja nema srčane probleme je četiri grama, odnosno osam tableta, tijekom 24 sata. Preporučljivo je svakih šest sati piti po jednu tabletu od 500 miligrama, a osobe teže od 100 kilograma po dvije takve.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.