RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada usvojila niz odluka i izvješća

Članovi brčanske Vlade, na današnjoj redovnoj sjednici, podržali su prijedlog odluke o ustupanju drvne mase osobama u stanju socijalne potrebe.

Saša Tanić

Šef Odjela za poljoprivredu Saša Tanić, kazao je da bi u posjed Distrikta, prilikom ovogodišnjeg uređenja korita i vodotoka, trebalo doći oko 2.000 kubika drva, koja će socijalnim korisnicima biti dodijeljena putem Centra za socijalni rad i u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnom imovinom.

Izvješće o jednokratnoj pomoći penzionerima

Odjel za zdravstvo, na današnjoj sjednici, izvijestio je članove Vlade Brčko distrikta, o utrošku sredstava-jednokratna novčana pomoć za penzionere u 2017. godini.

Šef Pododjela za socijalni rad, Nataša Stevanović, istakla je da je u prošloj godini pravo na ovu jednokratnu novčanu pomoć ostvarilo 10.634 penzionera, te da je na njihove bankovne račune ukupno preneseno million 365 hiljada i 900 maraka.

Nataša Stevanović

Ona je dodala, da je prošle godine primijećeno povećenje broja penzionera u odnosu na prethodne dvije godine.

“Logično je da svake godine postoje novoevidentirani penzioneri, kao i sama ta činjenica mogućnosti smrti starijih penzionera. Međutim, po smrti penzionera ne ukida se i sama penzija, jer postoji velika vjerovatnoća da njegov član porodice, odnosno supruga naslijedi tu penziju, al se onda u svakom slučaju evidentira kao novi pensioner”, pojasnila je Stevanović.

Data saglasnos na izvješće o rješavanju problema Roma

Brčanska Vlada dala je saglasnost na Prijedlog Izvješća o provedbi revidiranog akcijskog plana za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2013.-2016. i utrošak dotacijskih sredstava za 2016. godinu.

Šef Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, Jelena Nikić Damjanović, kazala je da ostali nadležni odjeli nisu imali komentera na predloženi nacrt izvješća, dok je Javna zdravstvena ustanova dostavila obavještenje da su spremni učiniti mnogo više na provedbi projekata Roma uz veće uključivanje predstavnika romske zajednice.

Jelena Nikić Damjanović

Prema njenim riječima, ovakav zaključak je Vlada i usvojila na današnjem zasjedanju.

Ona je podsjetila da, na godišnjrm nivou, od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, i Distriktu dodjeljuju grantovska sredstva na ime stambenog zbrinjavanja Roma u iznosu od 60.000 maraka. Uporedo sa tim, brčanski Odjel za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja udružuje iznos od 30.000 maraka na to ime, nakon čega se po usvajanju budžeta raspisuje Javni poziv čime se Romima omogućava da apliciraju na isti.

“Preliminarna lista po Javnom pozivu koji je posljednji raspisan je objavljena. Sada slijedi drugostepeni postupak za utrošak sredstava koja su odjelu prethodno dodijeljena tako da u nekom doglednom vremenu uslijed će i konačna lista korisnika. Tada je bio projektni prijedlog koji je rađen na izgradnji dvije stambene jedinice i sanaciji pet, tako da je toliko korisnika i odabrano u prvostepenom postupku. Po okončanju procesa po žalbama biti će objavljena i konačna lista korisnika”, dodala je Nikić Damjanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.