RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Željka Davidović (32) optužena da je nakon omamljivanja od gostiju ukrala novac u iznosu većem od 15 hiljada KM

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Željke Davidović (32) zbog sumnje da je u ugostiteljskom objektu Kaskada u Gornjem Rahiću kod Brčkog zajedno s još dvoje lica vršila teške krađe na štetu gostiju. Ovo tužilaštvo stavlja na teret Davidović da je prije dvije godine u dva navrata od gostiju na naročito drzak način oduzela novac u ukupnom iznosu većem od 15 hiljada KM.

Optužnicom podignutom pred Osnovnim sudom Distrikta, Davidović je optužena da je, zajedno s Zijadom Karalićem i Lidijom Dimković s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi od gostiju, za koje su znali da imaju veću količinu gotovog novca, taj novac otuđivala koristeći pogodne prilike u koje su ih dovodili. Tužilaštvo je uz optužnicu sudu dostavilo dokaze da je u svim slučajevima kod oštećenih prethodno izazvana omamljenost i bespomoćnost istovremenom upotrebom alkohola i tableta opojnog dejstva, kakve su i pronađene u pretresu kod ranije optuženog Karalića. Prema navodima optužbi u pića koja su konzumirali gosti stavljan je medikament Klozapin, antipsihotik koji se koristi za liječenje specifičnih mentalnih poremećaja, a potom je za teške krađe iskorištavano stanje smanjene svijesti kod oštećenih. U dva slučaja, za koja je zasebno i optužena, u pomoć je pozivana Davidović kako bi prethodno zavela goste, dok u piće ne bude ubačen ovaj medikament.

Davidović su, kao i Karaliću i Dimković, stavljena na teret krivična djela teške krađe na naročito opasan ili naročito drzak način (iz člana 281 stav (1) tačka 2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je propisana kazna zatvora u  trajanju do šest mjeseci do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu optužnica protiv nje je u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđena, dok se po optužnici protiv optuženih Karalića i Dimković pred ovim sudom od ranije vodi glavni pretres.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.