RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Znatno povećan broj zahtjeva za povrat poreza

Brčanska Poreska uprava, do kraja februara ove godine, zaprimila je oko 2.000 zahtjeva poreskih obveznika za povrat poreza na dohodak za proteklu fiskalnu godinu, što je daleko veći broj nego prethodnih godina.

Broj zahtjeva povećan je iz razloga što je 2017. godine došlo do izmjena Zakona o porezu na dohodak.

“Prava rezidentnih poreskih obveznika su povećana po osnovu poreza na kamatu za stambene kredite i po osnovu školarine. A povećan je broj i zahtjeva po osnovu neiskorištenog osnovnog ličnog odbitka u visini od 3.600 maraka jer je u 2017. godini bilo angažovano dosta lica po ugovoru o djelu. Također, broj zahtjeva se povećava i kako su građani saznavali da imaju tu mogućnost da izvrše povrat za neiskorišteni odbitak”, istakla je Suada Fazlović, šef sektora za utvrđivanje i naplatu poreza u brčanskoj Poreskoj upravi.

Suada Fazlović

Prema zakonu, svaki zahtjev se treba riješiti u roku od 30 dana.

“To je bilo moguće prije kada je zahtjeva bilo manje, a sadašnji broj od 2.000 zahtjeva je opteretio postojeće kadrove i taj rok se neće moći ispoštovati, pogotovo i zbog činjenice da je bilo dosta nepotpune dokumentacije. Do sada je obrađeno oko 70 posto ovih zahtjeva, a preostali bi trebali biti završeni u narednih mjesec dana”, pojasnila je Fazlović.

Prema podacima Poreske uprave, a kako je Fazlović naglasila, za 2016. godinu vraćeno je 330.000 maraka uplaćenog poreza, a za 2017. godinu se očekuje da taj povrat bude duplo veći, odnosno oko 600. 000 maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.