RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

CRVENO DUGME

Kako je divno sebi priuštiti luksuz pa ne slušati, ne gledati i ne čitati vijesti iz nesvjesti i bistriti svjetsku politiku!

To je luksuz iznad svih. Najviše što živ čovjek može učiniti za sebe. Ignore, najjača ljubav koju možete sebi dati, bez izuzetka!

Danima sam bila na odmoru mozga od svega realnog i teorije mogućeg. U stranim zemljama, na svu sreću, nisam vidjela tv niti pogledala ijednu naslovnu stranicu  dnevne štampe na kojoj se vide zajapurene face sꞌ dignutim (?!) prstom koji po pretpostavci može svakog časa pritisnuti dugme, ne na obaraču, to je prevaziđeno i postoji još samo u kaubojskim filmovima iz prošlog doba, već u nekom koferu, akt –tašni koja drži našu loptu u cjelini. Svako malo dvojica najjačih sꞌ te liste, ATP, poigraju vojni tenis i tu loptu, kuglu zemaljsku, prebacuju i igraju se sꞌ njom, čas bekhend, čas forhend a njihov artikulisani ritern je svakog dana udarna vijest, svjetskih i lokalnih medija.

Sve su to bajate stvari, hiljadu puta čuvene i viđene, samo su druga imena ljudi, glavnih aktera, sve ostalo dežavu!

Dajem glavu na panj ili ruku u vatru da svaki od tih nekoliko muškaraca koji upravljaju  planetom zemljom i stalno prijete pritiskom dugmeta da svi odletimo dođavola, ne bi  umjeli u ličnom životu upaliti i pustiti u pogon običnu mašinu za pranje veša sa samo 3 dugmeta – pranje, pretpranje i centrifuga!

Muškarac koji završi 2 fakulteta sa doktoratom, nađe se u čudu pred najobičnijom starinskom veš-mašinom iz prošlog vijeka.

Tu svaka muška pamet položi oružje osim majstora za popravke! Ako su iznenadni samci (raspuštenci) ili udovci, zovu Vas – familiju ženskog roda i na telefon se deru po kupatilu uz lepezu psovki: „Koje dugme da pritisnem? Ima 3 gore i neko veliko sꞌ hiljadu  slova ukrug!”

S druge strane, milijardu uputstava u sekundi slijedi, od pitanja koje boje je veš, u koju pregradu treba usuti deterdžent, a u koju omekšivač pa … !

Kontrola letenja je mala maca prema ludilu muškarca koji bulji u bubanj narednih sat-dva dok se loto –veš okreće na sve strane. Kad se konačno program pranja završi, gazda pojuri da otvori vrata aparata, a ono cvrc Milojka! Ni da makne!

Opet zove rođaku ili švalerku, sigurnija varijanta je rođaka jer švalerka ne smije znati da on nešto ne zna. On je genije za sve oblasti, od kiselog kupusa do nuklearne fizike. Rođaka će konstatovati da mora sačekati da mašina „cakne“ i kad magnet otpusti tek onda Sezam otvara, a onda … izvlači svoj omiljeni džemper od šetlanda, sad u xs veličini, pidžamu s novim bojama, nepravilno raspoređenim ponegdje, košulja svjetlo plave boje sad je malo na roze povukla i tako u čudu, zgranut, opet se hvata telefona i psujući sve tehnologije svijeta optužuje i rođaku kako mu nije rekla da će sve propasti u toj zvijeri što je nahranio svojim, tako divnim, stvarima!

Rođaka se smije krišom i kad je prekinula telefonsku vezu nastavi da pregleda  poslovnu komunikaciju s klijentima. Ugasi računar koji minut kasnije pa isto tako i električni šporet na čijoj ringli je već skuhan ručak za njenu porodicu. Svi kućni, ćoravi poslovi su obavljeni. Na brzinu sjeda u svoj terenac, vozi do posla u sopstvenu radnju. Tamo je već radnik koji radi od 7h. Ona spretno uzima sataru da krene s poslom koji obavlja svakodnevno u mesari. Siječe po polutkama kao drvosječa u šumi, precizno i bez greške.

U povratku kući, popodne pokupi dvoje djece iz obdaništa, jedno iz škole, svrati u radnju poljoprivrednih sjemena da izabere sadnice voća za dvorište, u supermarket po hranu za sve ukućane i psa u dvorištu, poklone za kumovu djecu jer idu sutra u goste  na rođendan, svrati u još jednu radnju u blizini kuće jer je zaboravila kupiti pivo i to ohlađeno i … konačno stiže u svoje dvorište. U velikom dnevnom boravku u poluležećem položaju njen muž, stigao odavno s posla, iz stovarišta građevinskog materijala, gleda tv netremice i još sꞌ vrata, dok ona ulazi, saopštava joj zabrinuto, da dugme, samo što nije!

Žena nema pojma šta mužek govori. Misli nešto oko fudbala ili mu je olabavilo dugme na košulji pa prigovara. Misli u sebi, daj Bože da je samo dugme opušteno. Dok u strelcima juri po kuhinji da sve rasporedi i postavi sto za ručak, u nekom procjepu jedne minute uskače u kadu da spere miris svježeg mesa sa sebe i da se presvuče.

Na kraju dana, oko ponoći, ona je u nekoj vrsti polukome. Može mečka da zaigra u sred njene kuće, ne bi je ni primjetila, a kamoli da čuje vijesti i komentare njenog dragog  koji zalijeva pivom svaki minut uz komentar:„Samo što nije, a tebe baš briga.Sve ti ravno do sinjega mora!”

U bradu sebi mumla: “Kasničara, na sve kasni, ručak nikad dočekati, večeru pogotovo, a o stanju u svijetu zakasniće bar godinu“.

S desnog boka prebaci se na lijevi, podboči rukom glavu i sav pretvoren u uho čeka nove vijesti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.