RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

На путу ка ЕУ: Нагласак на атикоруптивним законима

„Усклађивање прописа Брчко дистрикта са правним тековинама  ЕУ“ тема је презентације која је одржана данас у Скупштини дистрикта.

Циљ презентације је информисање циљних група о усклађивању прописа и улози Скупштине и њених тијела у овом процесу, затим о сарадњи са извршним нивоом власти, као и активној улози невладиног сектора у процесу европских интеграција.

Како је речено, усвајање антикоруптивних закона један је од приоритетних корака  ка усклађивању прописа Брчко дистрикта са правним тековинама ЕУ.

Урош Војновић, предсједник Законодавне комисије Скупштине дистрикта каже да је пред дистриктом велики посао на реализацији преузетих обавеза на путу ка Европској унији. А зашто дистрикт „каска“ за ентитетима на испуњавању преузетих обавеза, иако има далеко мањи „апарат“ него ентитети, Војновић каже да већина обавеза захтијева интерресорну сарадњу.

„Поред техничког доношења закона мора постојати политичка воља. Ми смо можда мањи и агилнији, али са друге стране немамо довољно ресурса како би испунили одређене услове“, истакао је Војновић.

Делфа Дејановић, шеф Одјељења за европске интеграције и међународну сарадњу каже да је усклађивање прописа континуирани посао који дистрикт ради заједно са ентитетима на државном нивоу.

„Као приоритетни закони кроз реформску агенду и акциони план стављен је нагласак на антикоруптивне законе. Скупштина је усвојила закон о одузимању незаконито стечене имовине, али имамо ту и друга два закона која су прошла прво читање и чије усвајање очекујемо, а тичу се оснивања агенције и заштите особа које пријављују корупцију“, појаснила је Дејановић.

Поред представника Владе и Скупштине дистрикта, презентацији су присуствовали и представници омладинских организација у Брчком.

Веома је битно да се у ове процесе укључе и млади људи каже Владимир Каностровац, студент Економског факултета у Брчком наводећи примјер да закон БиХ не познаје категорију страних студента.

„Размјена студената може доста помоћи цијелој држави. Ми сада немамо могућност да примимо стране студенте и доста заостајемо у слању наших студената у друге државе у којима они могу доста да науче и то искуство донесу овдје“, рекао је Каностровац.

Презентација је одржана у организацији Комисија за европске интеграције Скупштине дистрикта и Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.