RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Za izmiještanje vodomjera 500 maraka

Mještani Omladinske ulice u brčanskom naselju Rijeke nezadovoljni su cijenom od oko 540 maraka koju moraju platiti Javnom komunalnom poduzeću za izmiještanje vodomjera. Iz poduzeća poručuju da je cijena utvđena prema Pravilniku, čije izmjene tek trebaju uslijediti.

Nataša Milošević živi u Omladinskoj ulici u kojoj se trenutno vrši rekonstrukcija ceste u dužini od 80 metara. S prvim metrima asfalta, pojedini mještani iskazali su interes za izmiještanje vodomjera, kako u narednom razdoblju sa bilo kojim kvarom na cijevima, ne bi došlo do sjeckanja ceste, što bi im stvorilo dodatne troškove. Obitelji nekoliko kućanstava bile su suglasne da o svom trošku iskopaju šahtove u dvorištima, gdje bi bili izmješteni postojeći vodomjeri.

“Mi priključke za vodu svi imamo. Ne moramo plaćati ponovno. Međutim, kada su nam u Komunalnom poduzeću napravili predračun, vidjeli smo da se radi o visokoj cijeni. Prije nego što su nam tražili da izmjestimo priključke, morali smo u dvorištima napraviti šahtove, što je koštalo oko 1.000 maraka. Zbog toga je više komšija u ovoj ulici odustalo od toga”, objasnila je Miloševićka, dodajući da su pripremili i peticiju, kojom traže dogovor s Komunalnim poduzećem, posebno u dijelu plaćanja izmiještanja vodomjera koji će koštati preko 500 maraka.

Vršilac dužnosti direktora Javnog Komunalnog poduzeća, Mirsad Đapo, izjavio je da je cijena priključaka utvrđena po zakonu i na osnovu postojećeg Pravilnika.

Mirsad Đapo: Cijena priključaka je previsoka

“Ova cijena obuhvata dosta naših radova. Smatram da je cijena priključaka previsoka. U prosjeku naš materijal koštaj 300 maraka, ali nama je u interesu da imamo što više potrošača. U ovom momentu imamo stari Pravilnik, čije će izmjene uslijediti do kraja petog mjeseca tekuće godine”, kazao je Đapo.

On je napomenuo i to da građani mnogi mjesnih zajednica s područja Brčko distritka često dolaze u Komunalno poduzeće, kako bi priključili vodu, ali nerijetko mnogi od njih odustaju, upravo radi visoke cijene. Zbog toga je najavio promjene u načinu plaćanja komunalnih usluga u ovom segmentu i to najvjerojatnije kroz plaćanje na rate.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.