RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Miroslavu Tomiću potvrđena kazna od dvije godine zatvora

Postupajući po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta nadležni sudovi u Brčkom okončali su suđenje Miroslavu Tomiću (27) optuženom za paljevinu dviju porodičnih kuća u Dubravama kod Brčkog početkom prošle godine. Nakon žalbenog postupka Tomiću je potvrđena kazna zatvora izrečena u prvostepenom postupku u trajanju od dvije godine. Prethodno je Tužilaštvo dokazalo da je optuženi, koji je i ranije osuđivan, kriv za podmetanje požara u kući mještanina M.M. u februaru prošle godine.

Podsjetimo, Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret Tomiću da je 19. februara 2017. g. podmetnuo požar najprije u kući lica s inicijalima M.M. (oko 02,30 sati), a nešto kasnije (oko 04.30) i u kući njegove tetke. Tomić je takođe optužen da je podmetanjem požara u jednoj od tih kuća ugrozio i ostale obližnje nastanjene objekte izazvavši opasnost po život ljudi i imovinu većeg obima. Tužilaštvo je osiguralo i uz optužnicu dostavilo na daljnji krivični postupak blizu dvije stotine dokaza prikupljenih tokom manje od tri mjeseca istrage.

Ocjenjujući da su dokazani navodi o izazivanju požara u kući M.M. Osnovni sud Distrikta je optuženog, koji je prethodno izdržao kaznu za ubistvo sugrađanke, oglasio krivim za krivično djelo paljevine (iz člana  295. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) oslobodivši ga ostalih optužbi. Nakon žalbenog postupka prvostepena presuda,  kojom je optuženi osuđen na dvije godina zatvora za jedno krivično djelo paljevine, potvrđena je i kao takva postala pravosnažna.

Tužilaštvo Distrikta takođe procesuira Miroslava Tomića zbog prijetnji, koje su tokom ovog postupka izrečene sutkinji Osnovnog suda i policijskim službenicima Policije Distrikta. Njemu je, s tim u vezi, za ugrožavanje sigurnosti više službenih lica pri vršenju njihove funkcije nepravosnažno izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Tužilaštvo je tom optužnicom predložilo da se optuženom izrekne i mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja, dok je žalbom na presudu i u ovom slučaju zatražilo izricanje zatvorske kazne u dužem trajanju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.