RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Да ли је могуће измијенити и допунити изборно законодавство прије расписивања овогодишњих избора?

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ немају јединствен став о томе да ли је могуће да прије расписивања овогодишњих општих избора почетком маја буду усвојене измјене и допуне изборног законодавства.

“Мислим да је прошло вријеме за промјену Изборног закона и да идемо у изборе у једној кризној ситуацији, а да ћемо послије избора тражити начин како да се она разријеши”, рекао је предсједавајући Представничког дома Младен Босић /СДС/.

Он не види помак када је ријеч о доношењу измјена и допуна изборног законодавства, што је констатовано и у Извјештају Европске комисије за БиХ.

Босић је истакао комплексност начина доношења одлука у БиХ, који захтијева консензус и координацију, додајући да би Европска комисија требало да има у виду да такав начин доношења одлука није најефикаснији, али да обезбјеђује политичку стабилност, што је у БиХ “број један”.

Саша Магазиновић из СДП-а сматра да је у интересу оних који тренутно имају највећу политичку моћ у БиХ да се избори одрже, али “ако је могуће у што већој анархији” и без промјене Изборног закона.

Тако би, према Магазиновићевим ријечима, ове странке користећи утицај на поједине чланове Централне изборне комисије БиХ имале могућност да “прекрајају изборне резултате онако како њима одговара”.

Посланик СББ-а Мирсад Ђонлагић вјерује да све док не прође задњи рок, има шансе да буду усвојене измјене и допуне Изборног закона.

“Вјерујем да ће се испоштовати рокови, јер сви у БиХ и изван БиХ то истичу као императив”, закључио је Ђонлагић.

Централна изборна комисија БиХ треба почетком маја да распише опште изборе, а до тада је могуће мијењати законе по којима ће избори бити одржани.

Извор: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.