RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Домановићева сатира: актуелна, убојита и беспоштедна!

Књижевно вече „Није проблем у слијепим вођама, проблем је у слијепим следбеницима“ посвећено 110 година од смрти Радоја Домановића одржано је синоћ у организацији Српског књижевног круга и Драмско-рецитаторске секције „Просвјете“ у Брчком.

Домановићева проза означава највишу фазу критичког реализма у српској књижевности. Његова сатира је политички актуелна, убојита и беспоштедна. Њена мета није само власт и њена тиранија него и бескичмењаштво, подаништво и сервилност.

Модератор књижевне вечери одржане у просторијама СПКД “Просвјета“ Брчко, проферсорица Вијола Рајачић, члан Српског књижевног круга.

„Радоје Домановић је писао о пропадању села и одласку људи у град што је довело до тога да су се створиле велике разлике међу људима. Ми, данас то и осјетимо. Села су нам остала празна, а градови пренасељени“, појаснила је професорица Рајачић.

Говорећи о значају Домановићевог дјела, предсједник српског Књижевног круга прота Бранко Ђурић је, овом приликом, истакао величину овог писца који, како је рекао, и данас живи.

„И данас живе не само дјела и ријечи Радоја Домановића, него живи и он у срцима свих оних који желе добро људима“, рекао је прота Ђурић.

Чланови Драмско – рецитаторске секције “Просвјете” присутнима су на свој начин, синоћ, представили Домановићеву сатиру која је и данас актуелна.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.