RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Смртна казна: У 2018. години погубљено 48 особа

Власти Саудијске Арабије погубиле су 48 особа у посљедња четири мјесеца, од којих је половина била оптужена за ненасилну злоупотребу наркотика, саопштено је из групе за људска права “Хјумен рајтс воч”.

У саопштењу се наводи да многи који су осуђени за злоупотребу дроге чекају извршење казне, која се спроводи у оквиру “непоштеног правосудног кривичног система”.

“Хјумен рајтс воч” у саопштењу позива Ријад да унаприједи непоштени правосудни систем.

Ултраконзервативно краљевство има једну од највећих стопа погубљења на свијету, усљед кажњавања смрћу особа које су осуђене због тероризма, убиства, силовања, оружане пљачке и кријумчарења дроге.

Стручњаци за права су у више наврата изразили забринутост за правичност суђења у Саудијској Арабији, која се воде по строгом исламском закону.
Власти тврде да смртна казна одвраћа од даљег вршења кривичних дјела, пренио је АФП.

Директор “Хјумен рајтс воча” Сара Леа Витсон изјавила је да је довољно лоше то што постоји толико погубљења, али је нагласила и да многи од кажњених нису починили злочин који садржи насиље.

Из организације наводе да је у Саудијској Арабији од почетка 2014. године извршено скоро 600 погубљења, од којих је барем трећина извршена над окривљенима у случајевима злоупотребе наркотика.

Скоро 150 људи је прошле године погубљено у Саудијској Арабији, гдје се погубљења још врше мачем.

Саудијски престолонасљедник Мохамед бин Салман је раније овог мјесеца за магазин “Тајм” изјавио да би краљевство требало да размисли о преиначењу казне смрћу у казну доживотног затвора у појединим случајевима, осим када се ради о кривичном дјелу убиства.

Извор: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.