RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Druga osnovna škola obilježila 50 godina postojanja i rada

Brčanska Druga osnovna škola, nekadašnja “Nasto Nakić”, danas obilježava jubilej, 50. godina postojanja i rada.

U sklopu obilježavanja Dana škole i ovog jubileja, jutros su održane Sportske igre u sali Centralne škole, Izložba slika i fotografija, која je bila postavljena u foajeu Doma kulture, а gdje je održana i centralna svečana priredba, sa bogatim kulturno-zabavnim programom.

Direktor ove škole Mario Babić, kazao je da je sa historijske tačke gledišta 50 godina kratko razdoblje za jednu ustanovu, ali da je ozbiljni vaspitno-obrazovni rad koji se događao u tom periodu postavio Drugu osnovnu školu na jedno visoko mjesto u sistemu obrazovanja, sada Brčko distrikta BiH.

Psiholog ove škole Esmeralda Memišević, istakla je da su pripreme za proslavu ovog jubileja trajale cijelu školsku godinu, kroz vannastavne aktivnosti i sekcije.

Prema riječima profesora Bosanskog jezika Sanje Kajtaz, svi učenici nisu mogli da učestvuju u današnjem centralnom događaju pošto je bilo mnogo tačaka, tako da su izabrane one najbolje, a kreativnost i umor svih, danas su krunisani upravo ovom priredbom.

Priredbi su prisustvovali i uposlenici ove škole koji su sada u penziji. Jedna od njih je i Mirsada Sofović- Berbić, nastavnica Muzičke kulture, koja je bila i jedna od prvih uposlenika ove škole.

„Mi mladi smo bili stipendisti Opštine Brčko i bili smo obavezni da odradimo tu stipendiju koju smo dobijali. Zajedno sa direktorom Božidarom Kneževićem sam 1968. godine otvorila tu školu i ušla u nju. Tu sam radila do 1992. godine, onda je nastala jedna grozna pauza od osam godina, nakon koje sam se vratila 2000. godine i zaradila penziju u Drugoj osnovnoj školi. Jako sam sretna što sam dočekla da sam živa ovih pedeset godina. Znači mi to koliko sam generacija izvela za mojih 40 godina rada, krasnih i uspješnih ljudi koji su puno postigli u životu. Ima tu doktora, profesоra, političara, baš se ponosim sa svima“, istakla je nastavnica Sofović.

Da je Dan škole, a posebno ovako jedan jubilej, itekako bitan i učenicima, potvrdila je i učenica sedmog razreda Druge osnovne škole i član Vijeća učenika Berina Čačković, koja je danas i voditelj svečane priredbe.

„Puno mi znači što sam dio ovog programa jer škola mi je super, sve mi sviđa. Svi su pozitivni, složni, a nastavnici su odlični“, dodala je ova učenica.

Druga osnovna škola danas broji 898 učenika, te ima oko 105 zaposlenih.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.