RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Predstavljen program obilježavanja 26 godina od počinjenih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom

Udruženja  porodica  nestalih , nasilno  odvedenih  i  ubijenih  Bošnjaka“  Brčko distrikta BiH, u koordinaciji  s „Udrugom obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata“  Brčko distrikta BiH i Udruženjem logoraša“  Brčko distrikta BiH, danas su organizirali konferenciju za medije povodom obilježavanja 26 godina od počinjenih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom.

Predsjednik bošnjačkog Udruženja, Ramiz Ahmetović, predstavio je program održavanja manifestacije, šesnaeste po redu, koja će se u razdoblju od 30. travnja do 07. svibnja 2018. godine održati na središnjih mjestima stradanja civila Brčko iz rata 1992. – 1995. godine. Između ostalih događaja, najavio je okupljanje na Savskom mostu, kod graničnog prijelaza Brčko-Gunja, gdje će se polaganjem cvijeća još jednom odati počast žrtvama.

U ime hrvatske Udruge prisutnima se obratio predsjednik Marin Brkić iskazavši svoje nezadovoljstvo radom Tužiteljstva BiH, koje, kako kaže, nakon svih postratnih godina nije riješilo mnoge predmete.

Predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta i član Mreže za podršku svjedocima BiH Džafer Deronjić ovim povodom je izjavio kako Tužiteljstvo raspolaže s manjkom dokaza, ali i svjedoka. “Naši ljudi neće da izlaze na suđenje i što je još gore, na osnovu broja prijavljenih logoraša, 36 posto ih je umrlo, što je blizu njih 6.000”, izjavio je predsjednik Deronjić, dodajući da je Mreža za podršku svjedocima BiH kasno oformljena.

Kompletan program manifestacije možete pogledati ovdje:

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.