RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Spomen-područje u znak sjećanja na desetine hiljada linčovanih crnaca

U Montgomeriju, u američkoj saveznoj državi Alabama, otvoreno je spomen-područje u znak sjećanja na desetine hiljada crnaca koji su linčovani u 19. i 20. vijeku.

Prema podacima organizacije “Jednaka pravda”, više od 4.400 crnaca linčovano je u SAD između 1877. i 1950. godine.

Hiljade bijelih Amerikanaca, uključujući lokalne odbornike, okupljale bi se da prisustvuju javnom mučenju i sakaćenju žrtava.

Spomen-područje, koje se prostire na 2,4 hektara, čini 800 čeličnih spomenika, po jedan za svaki okrug u kojem je izvršeno linčovanje.

Imena žrtava ugravirana su na spomenicima, navode američki mediji.

Nacionalno spomen-područje za mir i pravdu promoviše razmišljanje o istoriji rasne nejednakosti u SAD, čije posljedice se i danas osjećaju.

“Ta sjena se ne može povući dok ne rasvijetlimo istinu o razornom nasilju koje je oblikovalo našu naciju, traumatizovalo crne osobe i kompromitovalo naš angažman za pravnu državu i pravedno pravosuđe”, objašnjava Brajan Stivenson, direktor grupe “Jednaka pravda”, zaslužne za projekat.

Izvor: http://www.srna.rs

Foto: https://edition.cnn.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.