RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski SDS u krizi vidi šansu za unapređenje postojeće vlasti

Nakon što je Srpska demokratska stranka, Opštinski odbor Brčko, u toku prošlog zasjedanja Skupštine Distrikta, iznijela stav da je vlast u krizi funkcionisanja jer nedostaju afirmativni glasovi iz reda hrvatskog naroda, danas je održana konferencija za novinare ove stranke.

„Budući da mi u SDS-u mislimo da vlast u proteklom periodu nije bila dovoljno efikasna, smatramo da, kao što je svaka, tako i ova kriza šansa, daćemo sve od sebe i programski i operativno, da pokušamo da se postojeća vlast unaprijedi, odnosno dodatno osposobi“, kazao je na konferenciji, poslanik Kluba Srpske demokratske stranke u Skupštini Brčko distrikta BiH, Milan Purić.

On je dodao da ima indicija da neke političke stranke vode pregovore oko moguće prekonpozicije vlasti, sa kojima još nisu detaljno upoznati, ali da će pažljivo pratiti situaciju i preduzimati određene korake ukoliko se zaista uspostavi da su ti razgovori u ozbiljnim namjerama.

„U aktivnostima konsolidacije vlasti ćemo svakako insistirati na nizu usaglašavanja u cilju efikasnijeg i pravilinjeg rada ove vlasti umjesto dosadašnjeg. Mislim da će jedna od prvih inicijativa biti izmjene regulative o zapošljavanju jer se pokazala kao prilično neefikasna, a i svakako nepravedna. Svjedoci smo odliva stanovništva, čini mi se da smo rekorderi u BiH po tome, i to bi svakako morao biti alarm koji bi nas trebao urazumiti i privesti odgovornosti. Sa svoje strane ćemo dati napor u tom pravcu“, dodao je Purić.

Na pitanje da li ima prekompozicije postojeće vlasti i formiranja nove bez SNSD-a, Purić je kazao da SDS o prekompoziciji vlasti nije razmišljala i to im nije bila intencija.

„Naš stav u odnosu na to je sačinjena koalicija koja traje 10 godina. Ukoliko druga strana bude na tome insistirala, svakako ćemo razmotriti razvoj situacije i preduzeti adekvatne mjere u cilju provođenja vlastitih političkih stavova i zaključaka na autentičan i dosljedan način“, dodao je Purić.

Još je istakao da direktne komunikacije sa SNSD-om nema od neki dan kada se pojavila lažna informacija da je SDS pripremila prijedlog za smjenu gradonačelnika.

Kada je riječ o koalicionim partnerima, ističe da NDP stoji iza ovoga stava SDS-a.

„Učinićemo sve da sve ovo oko krize vlasti traje što kraće, naravno zbog toga što imamo odgovornost prema ljudima koji su nas ovdje poslali da za njihov račun obavljamo poslove na najbolji mogući način. Odugovlačenje bi dodatno iskomplikovalo situaciju i možda stvorilo posljedice koje bi bilo teško sanirati u potpunosti. Lijeka ima samo ukoliko svi istinski budemo zainteresovani da se konsoliduje vlast koja bi u ovom slučaju vjerovatno značila prekompoziciju ili dopunjavanje skupštinske većine. Ili, eventualno na hrvatskom nivou, neka izmjena koja bi omogućila tri Hrvata koja su na raspolaganju za glasanje po temama koje su predviđene da imaju afirmativne glasove. Ukoliko neko ima druge ambicije onda ćemo vidjeti kako će se ko odrediti “, rekao je Purić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.