RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski Sindikat traži da i radnicima u privatnom sektoru 1. maj bude neradni

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta na današnjoj sjednici je razmatralo informaciju o radu Ekonomsko-socijalnog vijeća, te o aktivnostima povodom Međunarodnog praznika rada. Tim povodom su uputili i određene zahtjeve prema Vladi Brčko distrikta.

Od vlasti su zatražili da omoguće i radnicima u tercijarnom sektoru privrede da imaju osnovna radnička prava, te da i njima Međunarodni praznik rada bude nerada, kazao je tajnik Sindikata Ilija Kalajdžić.

„Svjedoci smo da radnici rade po 250 sati mjesečno, da rade subote, nedjelje, praznike i da zato nisu naravno adekvatno plaćeni. Takvi radnici vrebaju prvu priliku da bježe sa ovih prostora. Džaba što na papiru piše da je dva dana neradni dan kad ti radnici moraju raditi. Ne samo da rade osam sati, nego će raditi po 10 sati dnevno. To je za svaku osudu!“, naglašava Kalajdžić.

Sindikat također poručuje da je potrebno provesti ozbiljnu reformu javne uprave u Distriktu.

„Potrebno je da se učine svi mogući napori da se konačno usvoji Zakon o radu u Brčko distriktu, jer mi već ozbiljno kasnimo i po Agendi. Potrebno je da se osigura finkcioniranje svih zakona iz radno-pravne oblasti, jer mi smo svjedoci da u Brčko distriktu normativno i stvarno nije ni blizu“, dodaje Kalajdžić.

Sindikat Brčko distrikta je još jednom ponovio zahtjev prema lokalnoj vlasti da se osigura redovnost isplate plaća i doprinosa, osobiti doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje. Kalajdžić tvrdi da u Distriktu ima mnogo zloupotrebe ove zakonske odredbe. Također su apelirali da se konačno potpiše opći kolektivni ugovor koji bi jamčio veća prava radnicima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.