RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Alarmantno stanje na području Kiseljaka – Od bruceloze oboljelo šest osoba

Stanje prirodne nesreće zbog epidemije zarazne bolesti bruceloze proglašeno je na području Kiseljaka, pored više od 100 životinja oboljelo je i šest osoba.

U zapadnom dijelu općine Kiseljak pojavila se bruceloza u većini stada, u naseljima Polje višnjica, Višnjica, Hercezi, Doci, Jehovac, Bilalovac i Brestovsko, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Civilne zaštite Općine Kiseljak.

“Jučer je održan sastanak na kojem su bili pripadnici Policijske stanice Kiseljak, Civilne zaštite Kiseljak, Doma Zdravlja, Općine Kiseljak i veterinarskih stanica, te je odlučeno da se poduzmu neophodne mjere, a sve zaražene životinje eutaniziraju”, kazao je pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Nijaz Bunjo.

Dodao je i kako je do sada bruceloza konstatirana kod 117 ovaca, pet koza i jednog psa, ali i da je oboljelo oko šest osoba.

“Ipak, sumnjamo da su podaci mnogo alarmantniji, te je potrebna podrobnija analiza i provjera kvalitete svih životinja na području BiH”, dodao je Bunjo.

Da je stanje krajnje ozbiljno pokazuju neslužbeni podaci prema kojima je od početka 2018. godine do danas na području Srednjobosanske županije od bruceloze oboljelo 160 ljudi.

Ipak, stručnjaci ukazuju da građani kriju takve podatke, zbog toga da bi mogli prodati stoku, što dalje otežava cijelu situaciju.

Izvor: www.vecernji.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.