RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uslovna kazna zbog izrade žigova brendiranih robnih marki

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv vlasnika jedne zanatske radnje u Brčkom zbog neovlaštene izrade žigova brendiranih robnih marki tokom 2012.godine. Optuženi čiji su inicijali M.Z. (61) tereti se da je u većoj količini izrađivao žigove brendiranih robnih marki „Milka“, “Elan“, „VW“,“Mercedes“,“Emporio Armani“, „Lacoste“ i “Paul & Shark“, koji su zaštićeni pri Institutu za zaštitu intelektualne svojine Bosne i Hercegovine. Optužnicom sa kaznenim nalogom otpuženom se stavlja na teret da je u cilju obmane kupaca, u Brčkom,  u sjedištu zanataske radnje čiji je vlasnik, zaštićene žigove neovlašteno izrađivaona kartonskim i platnenim podlogama.

Nakon što je potvrdio optužnicu Osnovni sud Brčko distrikta BiH održao je ročište na kojem je optuženi u cjelosti prihvatio krivnju i sankciju koju je kaznenim nalogom predložilo Tužilaštvo Brčko distrikta BiH. U skladu sa priznanjem krivičnog djela Neovlaštena upotreba tuđe firme (iz člana 258 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) optuženi M.Z. pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jednog mjeseca. Ova kazna neće se izvršiti ukoliko M.Z. u roku jedne godine ne počini novo krivično djelo. Pored toga osuđenom je izrečena mjera oduzimanja blizu 150 komada amblema različitih robnih marki, pet rolni i tri vreće u rifuzi platnenih etiketa sa natpisom „Emporio Armani“, te oko 400 papirnih etiketa sa natpisom „Emporio Armani“, „Lacoste“ i „Paul & Shark“. Saglasno odluci Suda oduzeti predmeti bit će uništeni od strane Policije Brčko distrikta BiH.

Podizanjem optužnica sa kaznenim nalogom i korištenjem drugih skraćenih krivičnih postupaka Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dolazi do pravosnažnih osuđujućih presuda kroz efikasnu proceduru i sa znatno manjim ukupnim troškovima u odnosu na troškove suđenja u glavnom pretresu.

Utvor:Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.