RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

На простору читаве БиХ поплављено укупно 38.170 објеката

На подручју Босне и Херцеговине (БиХ) укупно је поплављено 38.170 објеката од чега у Федерацији БиХ (ФБиХ) 14.796, Републици Српској (РС) 22.442, а у Брчко дистрикту 932 објекта.

У БиХ је, у поплавама и највећим дијелом усљед клизишта, срушено укупно 694 објекта међу којима у ФБиХ 569, РС 110, а у Дистрикту 15.

Укупан број објеката на простору читаве државе који су директно угрожени од поплава и клизишта је 47.012. Тај број је у ФБиХ 22.163, у РС 23.682, а у Брчком 1.167.

Када је ријеч о угроженим објектима који су индиректно угрожени поплавама, у читавој БиХ је таквих 8.148 од чега 6.798 у ФБиХ, 1.130 у РС и 220 објеката у Брчко дистрикту.

Број становника који су током поплава евакуисани из својих домова у БиХ је 83.565. Од тога је у ФБиХ домове напустило 33.133 особе, у РС 49.186, а у Дистрикту 1.246 људи.

Ови подаци су изнесени у Сарајеву, на састанку шест државних експертних група подијељених у секторе за евидентирање штета од поплава, представника ентитета, Брчко дистрикта, Европске уније, Уједињених нација, Европске комисије и потенцијалних донатора.

Према ријечима Рифета Мујановића, шефа Одјељења за избјегле и расељене особе у брчанској Влади и руководиоца државног сектора „Хаузинг“ за евидентирање штета од поплава, укупна штета коју су поплаве начиниле на објектима у Дистрикту износи 16, 5 милиона марака.

За санацију поплављених домаћинстава новцем донатора ће бити утврђени јединствени критеријуми и начини по којима ће се радити, а један од модела који ће Дистрикт предложити је, да на санацији кућа буду ангажоване брчанске фирме којима ће бити плаћен овај посао.

„Штета на свакој кући, коју је потребно санирати, је скоро иста и ради се око 15.000 марака. Потребно је да се омалтеришу зидови, замијене хидро и термо инсталације, улазна и собна врата, подне плоче и облоге, затим постакле прозори, исуше објекти и обезбиједи намјештај. Настојаћемо да ниједан човјек не буде оштећен, те да добије оно што му је потребно“, рекао је Мујановић и истакао да ће, такође, бити предложено да се свакој угроженој породици уручи по 1.000 марака како би могли намирити разне ситне апарате, алате, залихе хране и друго.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.