RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
InfoKom

Realizovano više projekata na obnovi, revitalizaciji ili popravci arterskih i subarterskih bunara

U svrhu održavanja arterskih i subarterskih bunara na području Brčko distrikta BiH, Vlada Brčko distrikta BiH dodijelila je JP “Komunalno Brčko” krajem septembra prošle godine 50.000 KM sredstava granta za ove namjene.

U proteklih devet mjeseci sanirano je, popravljeno ili revitalizovano 11 vodnih objekata, u skladu sa zahtjevima koje su predstavnici mjesnih zajednica i lokalnih vodovoda uputili prema Odjeljenju za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH.

U okviru programa utroška sredstava po dodijeljenom grantu, na području mjesne zajednice Vučilovac izvedeno je više radova:

  • revitalizacija eksploatacionog bunara u Vučilovcu (kod crkve) – povećan je kapacitet bunara sa 3,3 l/s na 5,0 l/s
  • reparacija bunarske pumpe na eksploatacionom bunaru u Vučilovcu
  • servis filterskog postrojenja u Vučilovcu i nabavka i ugradnja bezuljnog kompresora
  • obezbjeđivanje optimalnih mikroklimatskih uslova u objektu filterskog postrojenja
  • upravljanje i održavanje filterskog postrojenja i distributivne mreže u Vučilovcu;

Ujedno je sanirano desetak curenja srednjeg intenziteta na improvizovanoj nadzemnoj distributivnoj mreži u naselju Vučilovac koja je, kao privremeno rješenje, postavljena nakon velike poplave 2014. godine.

Prema zahtjevu predstavnika stanovništva u naselju Kobilić, izvršena je nabavka dvije hidroforske posude zapremine 500 litara i rezervoar za skladištenje dezinfekcionog sredstva, koji su potom ugrađeni u arterski bunar, povezani na postojeći sistem i pušteni u rad. Nakon ugradnje, vršen je nadzor rada vodnog objekta, a u isto vrijeme sanirano curenje većeg intenziteta u vodovodnom oknu kod bunarske kućice sa zamjenom svih vodovodnih armatura u navedenom oknu.

Prema zahtjevu ovlaštenog predstavnika Brezovo Polje Novo Naselje 3, izvršeno je spajanje postojećeg subarterskog bunara sa vodovodnom mrežom, a prema zahtjevu MZ Mujkići izvršeno je servisiranje instaliranih uređaja filterskog postrojenja na arterskom bunaru u naselju Mujkići.

U mjesnoj zajednici Stari Rasadnik servisirani su instalirani uređaji na arterskom bunaru i sanirana bunarska kućica, dok je u MZ Broduša popravljen arterski bunar, tj ugrađena nova pumpa te je česma koja nije radila duže vremena, ponovo puštena u rad i bunar osposobljen.

Servis instaliranih uređaja na subarterskom bunaru izvršen je i u naselju Donji Rahić.

Vlada Brčko distrikta BiH je na 39. redovnoj sjednici usvojila izvještaj o realizovanim radovima u okviru programa realizacije utroška sredstava po ovom grantu i konstatovala da su sredstva utrošena u skladu sa propisima i namjenom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.