RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Turska: Povećane carine za niz američkih proizvoda

Turska je udvostručila carine na pojedine američke proizvode, kao odgovor na napade Sjedinjenih Američkih Država na tursku ekonomiju.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj (Fuat Oktay) napisao je na Tviteru da je odluka odgovor “u okviru principa reciprociteta, za namjerne ekonomske napade SAD”.

Među proizvodima na koje se uvode dodatne carine su pirinač, vozila, alkohol, ugalj i kozmetika.

U turskom Službenom glasniku objavljen je ukaz predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), kojim je carina na američke automobile povećana na 120 odsto, na alkoholna pića na 140 odsto, a carina na duvan na 60 odsto.

Udvostručene su i carine na kozmetičke proizvode, pirinač i ugalj.

Turski spor sa Vašingtonom doveo je do pada turske lire na rekordno nizak nivo prema dolaru. Za jedan dolar jutros se dobija 6,4125 lira, što znači da je turska valuta oslabila za više od 40 odsto ove godine.

Spor između dvje države eskalirao je nakon hapšenja jednog američkog pastora u Turskoj i ostalih diplomatskih pitanja. Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) rekao je prošle sedmice da je odobrio povećanje tarifa na turski čelik i aluminijum.

Izvor/bhrt.ba Foto/UdriMuski

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.