RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ove godine u školskim klupama više prvačića

Ove školske godine u brčanske osnovne škole u prve razrede je upisano 707 učenika, što je više u odnosu na prošlu godinu kada je upisan 661 prvačić.

Mara Matkić, šef Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje, istakla je da je ove godine broj učenika enormno povećala Prva osnovna škola koja će imati preko 1.500 učenika, dodavši da i Peta osnovna škola u zadnje vrijeme bilježi povećan broj učenika pri upisu.

„Prva osnovna škola ove godine je upisla 25 prvačića više nego prošle godine, a 39 više učenika u prve razrede nego što ih je izašlo iz devetih razreda. Peta osnovana škola je jedno vrijeme stagnirala i izgubila oko 200 učenika, a zadnju i prethodnu godinu upisuju veći broj učenika, tako da je ove godine upisala 24 učenika više nego prošle godine“, precizirala je Matkić.

Od škola koje gube učenike, istakla je da prednjači Druga osnovna škola.

„Ova škola je upisala 29 učenika manje u prvi razred nego što je izašlo iz devetih razreda, a upisala je također dva ili tri učenika manje u prvi razred nego prošle godine. A od, uvjetno rečeno manjih škola, učenike najviše gubi Deseta osnovna škola gdje je deveti razred ove godine završilo 36 učenika, a prvi razred je upisalo 18, dakle polovicu. Smanjuje se također broj učenika i u Šatorovićima, Zoviku, Brki. A škole u Gornjem Rahiću i Maoči su sada stabilizirale broj učenika koji upisuju iako su one u odnosu na prethodnih deset godina izgubile jako veliki broj učenika. Deveta osnovna škola je brojala nekada oko 900 učenika, a sada je taj broj pao ispod 500 i on se sada stabilizirao“, dodala je Matkić.

Govoreći o kapacitetima Prve osnovne škole u odnosu na broj uisanih učenika, naglasila je da je to jedina škola gdje se kod upisa od roditelja traži izvod iz CIPS-a.

„Za Prvu osnovnu školu, matičnu, ove godine je u planu izgradnja aneksa za koji se trenutno radi dokumentacija. Činjenica jeste da će određeni broj učenika ove godine nastavu pohađati u iznajmljenim prostorijama Gimnazije. Međutim, to je vjerovatno samo ove školske godine“, kazala je Matkić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.