RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Na ovogodišnjim izborima 10.000 providnih glasačkih kutija

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton uručio je danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH /CIK/ 10.000 providnih glasačkih kutija i pripadajućih bezbjednosnih plombi koje će biti korištene na predstojećim izborima u BiH.

Predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić rekla je da će ove glasačke kutije biti raspoređene na oko 5.500 biračkih mjesta u BiH, te dodala da ova donacija, u kojoj su finansijski učestvovale vlade Velike Britanije, Norveške i SAD, u potpunosti zamijenjuje upotrebu dosadašnjih metalnih kutija na opštim izborima ove godine.

“Obezbijeđen je sasvim dovoljan broj transparentnih, providnih glasačkih kutija za sva biračka mjesta da bi se uspostavilo povjerenje glasača”, istakla je Hadžiabdićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njenim riječima, na svim biračkim mjestima koja imaju više od 500 glasača, obezbijeđena je i rezerva sa drugom kutijom, a jedan broj rezervi će biti u skladištu CIK-a.

Ona je najavila da će na današnjoj sjednici CIK-a biti donesena odluka o predaji ovih transparentnih kutija opštinskim izbornim komisijama, o njihovom čuvanju, postupanju s njima, te o skladištenju starih kutija.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton rekao je da ova organizacija privodi kraju i ostale elemente unapređenja izbornog procesa u BiH koje se odnose na nadogradnju softvera za izvještavanje opštinskih izbornih komisija o izbornim rezultatima.

Prema njegovim riječima, OEBS je pomogao i u izradi jednoobrazne metodologije izvođenja obuke za članove opštinskih izbornih komisija, izradi video-zapisa za izvođenje obuke o procedurama brojanja glasova i njihovoj verifikaciji, te doniranju opreme za direktno emitovanje sjednica CIK-a.

“Sve ove aktivnosti ne mijenjaju radikalno izborni proces, a ni stanje demokratije u BiH, koje nije savršeno”, istakao je Berton, te dodao da efikasna demokratija znači da javnost mora da ima povjerenje u izbore, jer je samo uz uspostavljanje povjerenja moguće imati izbore kao stvarni odraz volje građana i očuvati angažman građanskog društva.

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak rekla je da su ove prozirne kutije nabavljene da bi se povećalo povjerenje i transparetnost u izborni proces u BiH.

“One će omogućiti ne samo građanima kada izađu da glasaju da imaju veće povjerenje u sam izbor, već i samim posmatračima koji budu pratili odvijanje glasanja da vide da nijedan listić nije ubačen u kutiju prije otvaranja birališta”, istakla je Kormakova.

Prema njenim riječima, kutije su poluprozirne da bi se obezbijedila privatnost, ali i tajnost glasanja svakog pojedinca na glasačkom mjestu.

Kormakova je rekla da je ovo samo jedan korak kako bi se obezbijedila transparentnost i unapređenje izbornog procesa u BiH, te dodala da dugoročne promjene zahtijevaju dalje reforme, odnosno potrebna je izmjena zakonodavstva, ali samo uz potpunu primjenu izmjena.

Ambasador Norveške u BiH Guri Rusten rekla je da u BiH postoje brojni problemi, a jedan od njih je i to što nije postignut dogovor u vezi sa izmjenama i dopunama Izbornog zakona.

Ona je izrazila nadu da će uvođenjem ovih prozirnih glasačkih kutija biti spriječene izborne krađe tokom procesa glasanja.

“Opšti izbori 7. oktobra biće prilika za BiH da pokaže svoju opredijeljenost za ispunjenje međunarodnih obaveza i standarda koji se odnose na demokratske izbore”, rekla je Rustenova, te dodala da je transparentnost i povjerenje svih aktera u izborni proces nešto što se mora poboljšati.

Otpravnik poslova u Ambasadi Velike Britanije u BiH Rut Vajsman rekla je da je prethodni izborni proces u BiH s pravom bio kritikovan, kako od građana, tako i od institucija, zbog brojnih slabosti.

“Nadamo se da će uvođenjem u upotrebu ovih prozirnih glasačkih kutija biti u mogućnosti da damo jedan jasan znak da su neke od tih kritika i uvažene”, istakla je Vajsman.

Hadžiabdićeva i Berton su potpisali Memorandum o razumijevanju, čime je samo verifikovan nastavak dugogodišnje saradnje CIK-a i OEBS-a.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.