Veliki ledonosni oblaci koji su se, minule sedmice «sručili», na područiju Distrikta, upolovili su i onako slabe prinose, ječma tritikala i pšenice, dok je nešto bolja situacija sa uljanom repisom koja je ranije skinuta sa zasijanih površina.
Na svu nevolju prošle sedmice jak i krupan led nanio je na većini parcela zasijanih pšenicom dodatne i štete, što će umanjiti i onako slabašne prinose, sa oko 3.000 hektara pod ovom kulturom u Distriktu.
«Zavisno od područija i intenziteta leda štete na parcelama pšenice se procjenjuju na 50 do 60 procenata.
Ječam, koji je na brčanskom područiju, zauzimao oko 500 hektara obradivih površina, nešto je ranije požnjeven pa su i prinosi za nijansu bolji a štete globalno gledano, nešto manje. Prinosi po hektaru ječma se kreću 1000 do 2.500 kilograma.
Najmanje zahvaćena ovim vremenskim neprilkama, naročito posljednjim ledom, je uljana repica, čiji su prinosi oko 2,2 tone po hektaru, a zasijana je na oko 300 hektara obradivih površina», rekao je diplomiranii agronom Goran Ošapović.
Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na
USLOVI KORIŠTENJA.