RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Revizori pozitivno ocijenili finansijske izvještaje JP ”Komunalno Brčko”

U periodu od marta do juna 2014. godine Kancelarija za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH provela je reviziju finansijskih izvještaja JP „Komunalno Brčko“ za period 1.1. – 31.12.2013. godine, izvršene transakcije iskazane u tim izvještajima, te usklađenost finansijskog poslovanja sa zakonskim propisima.

Izvršena je revizija bilansa stanja JP „Komunalno Brčko“ sa stanjem na dan 31.12.2013. godine, kao i revizija odgovarajućeg bilansa uspjeha, revizija izvještaja o novčanim tokovima i izvještaja o promjenama kapitala za godinu završenu na taj dan, te revizija usklađenosti poslovanja i pregled značajnih računovodstvenih politika.

U izvještaju o reviziji navodi se da su tokom postupka revizije ispitani značajni procesi u vezi sa planiranjem, upravljanjem i rukovođenjem poslovnim aktivnostima, imovinom i kapitalom, potraživanjima i obavezama, prihodima i rashodima, te značajnije procedure javnih nabavki.

Nakon izvršene revizije, revizori Kancelarije za reviziju Brčko distrikta BiH, izrazili su pozitivno mišljenje.

„Po našem mišljenju, finansijski izvještaji Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikta BiH, po svim bitnim pitanjima prikazuju istinito i objektivno stanje imovine i obaveza na dan 31.12.2013. godine, rezultate poslovanja i gotovinski tok za godinu koja je završila na taj dan, u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja“, navodi se u mišljenju revizora.

U mišljenju se dalje navodi da su „finansijske transakcije i informacije prikazane u finansijskim izvještajima Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH, u toku 2013. godine, bile u svim značajnim aspektima usklađene sa odgovarajućim zakonskim i drugim propisima“.

Revizori su takođe dali preporuku za zaključivanje ugovora sa korisnicima usluga prikupljanja i odvoza smeća, što je u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta BiH, a radi povećanja svrsishodnosti i racionalnosti pružanja usluga odvoza smeća i efikasnije naplate potraživanja.

Izvor:JP “Komunalno”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.