RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Zbog čega u Distriktu još uvijek nema CT-a i magnetne rezonance?

Prošla godina bila je uspješna po pitanju nabavke medicinske opreme, neohodne za funkcioniranje javnog zdravstva u Brčko distriktu. Zahvaljujući Vladi Brčko distrikta nabavljena je skupa aparatura, dok će se na nabavku CT-a i magnetne rezonace (MG) sačekati još neko vrijeme.

Šef Odjela za zdravstvo dr. Sabrija Čandić objašnjava da su javne nabavke, čiji su krajnji ishod najčešće bile žalbe, prouzročile zastoj nabavke CT aparata, dok je suvremenu magnetnu rezonancu bilo nemoguće smjestiti u postojeći bolnički prostor, a gdje je stara MR bila smještena, zbog čega se treba pristupiti izgradnji novog prostora.

” Aparat CT do sada nije nabavljen jer je postojao čitav niz žalbi, gdje se jedna za drugom završavala iz formalnih razloga. Dobio sam informaciju da je protekle godine stigla neispravna žalba, koju ćemo vjerovatno odbaciti, tako da ćemo vrlo brzo krenuti u otvaranje ponuda za CT aparat”, izjavio je dr. Čandić, podsjećajući da su na inicijativu Vlade Distrikta u Zdravstvenoj ustanovi nabavljeni aparati za određivanje kvalite vode i hrane, digitalna rendgenskopija, između ostalog i više ultrazvučnih uređaja, šest sanitetskih vozila, dok je u pripremi i nabavka kardiološkog UZV.

Svi bi ovi uređaji teško mogli raditi, da tijekom prošle godine nije izgrađena nova trafostanica u krugu bolnice.

Podsjetimo, lokalna vlast podržala je projekt obnove ginekološko-akušerskog dijela JZU “Zdravstveni centar Brčko”, koji je uspješno realiziran u prosincu protekle godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Iz proračuna sredstva za nabavku medicinske opreme i infrastrukturne projekte

Radio Brčko

Brčko: Šef Odjela za zdravstvo Sabrija Čandić podnio ostavku

Radio Brčko

Brčko: Nema novozaraženih koronavirusom

Radio Brčko