RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Broj nezaposlenih prvi put manji od devet hiljada

Na aktivnoj listi Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta u januaru 2019. godine je po prvi put broj nezaposlenih lica koji traže posao pao ispod devet hiljada. Za ove pozitivne brojke su zaslužne preduzete mjere Zavoda, ali i sve veća potražnja za radnicima kako za sezonske poslove u Hrvatskoj, tako i odlazak na rad u zemlje zapadne Europe.

“Uporedno s tim na pasivnoj listi onih koji ne traže posao, nego se vode na evidenciji Zavoda, zbog korištenja određenih socijalnih mjera povećava se broj”, ističe Vlado Jevtić direktor Zavoda za zapošljavanje.

Podaci govore da je u 2018. godini u Brčko distriktu ukupno bilo zaposleno 17.544 lica,  što je za 405 lica više nego godinu dana ranije.

Jevtić ističe da u narednom periodu očekuje veći val zaposlenja na sezonskim poslovima u turističkoj branši na Jadranu jer sve veći broj kompanija sa tog područja u  posljednje vrijeme dolazi u Brčko u potrazi za radnicima.

Odlazak radno sposobnih lica iz BiH na rad u Hrvatsku bi bio i intezivniji da postoji međudržavni ugovor o zapošljavanju između ove dvije  zemlje, koji je za sada u pripremi kaže Jevtić.

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta zadnjih nekoliko godina intezivno organizuje  obuke i dodatne edukacije nezaposlenih lica, no svi isčekuju usvajanje Zakona o obrazovanju odraslih, koji će omogućiti da se vrši i prekvalifikacija za određena  zanimanja kako bi nezaposleni brže došli do zaposlenja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.