RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Da li ste ovisni o mobitelu i, ukoliko jeste, kako da riješite tu ovisnost?

Ovisnost ne mora podrazumjevati zlouporabu supstanci, poput narkotika, nikotina ili alkohola. Može imati i veze s ponašanjem – poput digitalne ovisnosti koja je sve češća.

Čini li vam se nekad nemogućim da sjedite u autobusu, kafiću ili čak i da gledate TV, a da usput ne “čačkate”. Provodite li sate svakodnevno gledajući u mali ekran i svakih nekoliko minuta proveravate društvene mreže, da nešto ne propustite? To su sve simptomi digitalne ovisnosti, koja je sve češća, a povezuje se i s ogromnom količinom stresa, izolacijom i problemima sa snom. Alen Carr i John Daisy napisali su knjigu “Smart Phone Dumb Phone: Free Yourself From Digital Addiction” u kojoj savjetuju ljudima kako se osloboditi ovisnosti od telefona, a evo nekoliko njihovih savjeta koji vam mogu pomoći.

Prvo, utvrdite jeste li ovisni – ako želite ostaviti telefon, ali ne možete ili vam je to teško i zahtjeva ogromnu snagu volje, “navučeni” ste, prenosi Radiosarajevo.ba.

Carr i Daisy u knjizi objašnjavaju da ovisnost ima veze s negativnim emocijama – stres, depresija, strah, usamljenost, dosada, samo su neki od osećaja zbog kojih ljudi traže “utjehu” u ekranu telefona, bilo u igricama, na društvenim mrežama ili nečemu trećem.

Što raditi 

Ne morate se do kraja života držati podalje od svih uređaja, već preuzmite kontrolu nad svojim životom i uređaje koristite onda kada su vam stvarno potrebni. Riješite se “ispiranja mozga” Mnogi vjeruju da je korištenje uređaja i aplikacija neophodno da bi bili u korak sa suvremenim svijetom. Istina, za mnoge poslove su potrebna računala, telefoni, tableti, a društvene mreže i telefoni su nam također potrebni da budemo u kontaktu s drugima. Ali, ukoliko vam ovi mali ekrani “traže” pažnju svake sekundi, u problemu ste. Car i Daisy pišu da vam je “kao digitalnom ovisniku ispran mozak i navedeni ste vjerovati kako ne možete živjeti bez telefona. Izazov je, kao i kod svake ovisnosti, preokrenuti ispiranje mozga”.

Koje korake poduzeti 

Oni savjetuju da prvo odlučite što točno želite i da to zapišete – npr. “Želim da telefon manje privlači moju pažnju”. Zatim spustite telefon pored, zatvorite oči i obratite pažnju na mir. Zamislite sebe kao sretnog digitalnog korisnika, koji može odložiti telefon kada želi i da ga ne pogleda dok mu ne bude zaista potreban. “Mislite o telefonu kao o alatu, stvorenom za određene stvari. Ima svoju svrhu, ali u tome nema ništa uzbudljivo”, pišu oni u knjizi, a prenosi “Miror”. Stručnjaci savjetuju da sami odlučite koje aplikacije smatrate korisnim, a koje vam bespotrebno oduzimaju vrijeme. One koje vam daju neke korisne informacije ostavite, a one koje samo oduzimaju vrijeme, bez ikakve koristi, izbrišite.

Uklonite sumnje 

Odvojite trenutak i razmislite o svim dobrim stranama prevazilaženja digitalne ovisnosti – imat ćete više samopoštovanja, vremena, energije, kvalitetnih trenutaka svakog dana za sebe i svoju obitelj. Tako ćete shvatiti da ništa ne gubite ostavljanjem telefona, a mnogo dobivate.

Budite iskreni prema sebi 

Budite iskreni prema sebi u vezi s tim koliko vremena provodite pred ekranom. Obično svi podcjenjuju vreme provedeno u korištenju telefona, a ovisnici najčešće misle da provode dvostruko vremena manje nego što zaista provode.

Napravite pauzu i obratite pažnju 

Kada pogledate u svoj telefon, obratite pažnju na to kako se osećate i zapitajte se: “Moram li sada gledati u telefon? Pruža li mi to zadovoljstvo? Što očekujem da ću tako dobiti?”, savjetuju Carr i Daisy.

Ignorirajte e-mailove 

Oni savjetuju da isključite notifikacije koje će vas obavještavati čim stigne mail, jednostavno ga provjeravajte dva-tri puta dnevno. U međuvremenu ga ignorirajte i ne dozvolite da ometa vaš svakodnevni život.

Uživajte u “sretnom satu”

Drugim riječima, sat vremena pred spavanje treba raditi druge stvari, a ne gledati u ekran. To će vas učiniti sretnim i pomoći će vam da bolje spavate. Ekrani emitiraju plavu svjetlost koja “vara” mozak da pomisli da je još uvijek dan i time se potiskuje hormon melatonin, koji vas treba uspavati. Zato sat vremena pred spavanje radite nešto drugo što vas opušta i držite se podalje od telefona.

Nosite sat 

Koliko puta dnevno pogledate u telefon samo da biste vidjeli koliko je sati? Nosite ručni sat, to je sjajan način da izbjegnete bespotrebno gledanje u telefon. Uz ove praktične savjete, možete da se riješite digitalne ovisnosti, da budete opušteniji i sretniji. I tek nakon nekoliko dana, kada vratite kontrolu nad svojim životom, vjerojatno ćete biti svesni koliko zapravo ovi uređaji “otimaju” vašu svakodnevicu…

Izvor: www.vecernji.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Univerzitet na Tajlandu pretvara stare mobitele u mikroskope za studente

Radio Brčko