RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Пчелари траже заштиту пчела приликом прскања воћа

Представници брчанских пчелара и воћара на састанку који је у, присуству Саше Танића, шефа Одјељења за пољопривреду и његових сарадника одржан у просторијама „Воћног клуба“ из Брчког, закључили су да је потребно да координишу међусобне потезе у вријеме прскања воћа како пчелари не би претпјели штету.

„Ово је добар корак и ми у Одјељењу имамо такође намјеру да одржимо семинаре за воћаре и пчеларе, те остале пољопривредне произвођаче како бисмо разговарали на ову тему и помогли да комуникација између пчелара и воћара буде боља“, рекао је Танић.

На потребу координације између воћара и пчелара указао је и предсједник Удружења пчелара „Матица“ Никола Керезовић који је подсјетио да се у овдашњим пољопривредним апотекама продају свакаква заштитна средства.sastanak vocara i pcelara„Сматрамо да воћари прскање требају обавити у вечерњим часовима. Док се тако не буду понашали воћари ми ћемо имати проблеме јер је немогуће да пчеле затворимо цијели дан како то од нас сада траже из Боснаплода“, рекао је Керезовић.

Његов колега Самид Каралић, предсједник Удружења „Пчела“ из Горњег Рахића сматра да су овакви састаници узалудан посао јер се на њих не одазову сви којих се тиче овај проблем.

„Немамо законску регулативу и ми пчелари смо препуштени сами себи. Ове зиме смо претрпјели велике губитке до чак 60 одсто укупних друштава. Уколико воћари не буду поштовали наше захтјеве наступиће штете као 2007. године када су нам пчелиња друштва преполовљена. Због недостатка Закона ни до данас нам није надокнађена штета“, истакао је Каралић.

О новим заштитним средствима која нису штетна за пчеле присутне је упознао Емир Сејдић, представник једне познате компаније за производњу и дистрибуцију тих средстава. Он је такође указао и на потребу обуставе свих радова у воћњацима у вријеме опрашивања.

„Док су пчеле, али и други инсекти у воћњаку нема третмана воћака. Осим воћара и пчелара у синергији морају да буду и повртлари и ратари“, рекао је Сејдић.

Међу учесницима данашње расправе био је и Бахрија Рибић, воћар из Шаторовића који има девет хектара шљива, те по један хектар трешања и јабука.

„Ми за заштиту у првој фази користимо фунгициде који нису опасни по пчеле, док ћемо у другој фази упозорити пчеларе да затворе пчеле или ћемо то радити у вечерњим часовима. Између пчелара и воћара мора постојати сарадња и комуникација на добробит свих нас“, нагласио је Рибић.

Осим потребе међусобне комуникације и сарадње, пчелари и воћари указали су и на потребу усвајања Закона о пчеларству, који би, по њиховом мишљењу, ријешио многа питања.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.