RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Комасација завршена у 21 катастарској општини

Раденко Николић, шеф Пододјељења за катастарске књиге у брчанској Влади  изјавио је да је процес комасације који се углавном ради на  равничарском и брежуљкастом терену, на територији Брчко дистрикта започет  још прије рата и до сада је завршен у 21 катастарској општини.

„Прије рата у двије фазе завршена је комасација у 19 катастарских општина. Послије рата, 2008.године донешена је одлука о формирању Комисије за комасацају са задатком да заврши овај поступак у још три општине. Прошле године смо завршили  комасацију за катастарске општине  село Брезово поље и Вучиловац, а још преостаје  комасација у Крепшићу „прецизирао је Николић.

aviosnimak Brcko

Он је прецизирао да је у првој фази комасација завршена у катастарским општинама у источном дијелу дистрикта Брчко и то: Брезик, Брезово Поље, село Брезово Поље,Бузекара, Гредице, Крбети, Попово Поље, Ражљево, Сандићи, Слијепчевићи, Станови  и  Трњаци  укупне површине од 8.950 хектара земљишта.

„Друга фаза завршена је у катастарским општинама Боће, Бодериште, Брод,Чађавац, Омербеговача, Паланка, Уловић и Вучиловац, укупне површине 7.720 хектара“ нагласио је шеф Николић.

По његовим ријечима у Крепшићу тај поступак није завршен због потребе да се изврши ревизија пројекта и одређивање оптималних рокова окончања тог поступка.

Николић је изразио очекивање да ће се радити комасација обала ријека Тиња и Брка, како би се након тога уредиле обале  чиме би се смањиле штете од поплава.

Будући потези на комасацији ,подсјећаНиколић, зависиће од обезбјеђених средстава у буџету дистрикта Брчко.

Иначе, територија Брчко дистрикта износи 49.332 Ха подијељених на 58 катастарских општина .  Преосталих 36  није ни предвиђено за комасацију , будући да се ради и земљишту на коме није могуће интензивно обрађивати земљу.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.