RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Kuhari su sve više popularnija zanimanja

U današnjem vremenu kada mnogi mladi ljudi u potrazi za poslom sve više napuštaju ovu zemlju, budući jkuhari Marko Lukić i Marko Petrović, odlučili su se ipak ostati u Brčkom.

Nakon završene srednje Ekonomske škole u Brčkom, ove mlade ljude čeka posao u dva prestižna brčanska hotela.

Lukić i Petrović su treći razred Ekonomske škole – smjer kuhar i pobjednici Regionalnog natjecanja u pripremanju hrane „Drina-Sava“, održanog nedavno u Bogatiću. Njihove gastronomske vještine bile su primijećene prilikom praktične nastave u brčanskim restoranima i hotelima.

kuhari to clanak
Jedinstvena delicija Marka Lukić i Marka Petrović sa natjecanja u Bogatiću

„Sve je krenulo od pripreme jaja, potom dolazi eksperimentisanje sa pripremom hrane, pa se desi da jelo uspije tek nakon trećeg pokušaja“, priča Lukić, naglašavajući kako je iz Gimnazije prešao u ovu školu, kako bi mogao učiti ono što voli.

Priča Marka Petrovića počela je još dok je bio dijete, kada je s majkom redovito pripremao hranu. Prvo profesionalno iskustvo imao je u jednom brčanskom hotelu gdje će, najvjerojatnije, ubrzo dobiti posao.

Ovi mladi ljudi mišljenja su da svatko može uspjeti u ovoj zemlji, uz angažman i konstantan rad. Lukić kaže da, ako svi odu iz BiH, tek tad neće biti naznaka napretka.

„Ako narod ne rizikuje, neće ni dobiti. Ja sam rizikovao tako što sam prešao u drugu školu. Smatram da u našem regionu ima dosta hotela i restorana koji mogu pružiti dobar oslonac mladima. Netko kaže da je sramota upisati školu za kuhara, ništa nije sramota, sramota je sjediti kod kuće i ne raditi ništa“, priča Lukić.

Zora Pajkanović, ravnateljica Ekonomske škole kaže da, u posljednje vrijeme, sve više učenika sa odličnim uspjehom iz osnovnih škola upisuje smjer kuhara i konobara.

„Zanimanje kuhara postaje sve popularnije jer naši učenici imaju već obezbijeđen posao“, tvrdi Pajkanović.

Lukića i Petrovića očekuju proljetna natjecanja na državnoj razini u Hadžićima i Gračanici.

U međuvremenu, svoje kulinarske vještine unaprijeđivat će u brčanskim restoranima i, u posljednje vrijeme, školskom restoranu koji se, kako ravnateljica Pajkanović kaže, koristi samo za praktičnu nastavu gdje se učenicima pruža mogućnost odabira namirnica, pripreme i degustacija hrane. 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.