RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKulturaMagazin

Brčanski gimnazijalci sa projektom: Planeti pomaži u reciklaži» prvi na Sajmu «Volontiraj-Kreditiraj»

Učenici JU Gimnazije „Vaso Pelagić“ su na ovogodišnjem Sajmu kreditiranja osvojili prvo mjesto u kategoriji Škole koje je nagradila Savjetodavna grupa projekta Volontiraj, kreditiraj. Aplicirajući sa projektom „PLANETI POMAŽI U RECIKLAŽI“ gimnazijalici su dokazali da aktivizam, upornost i odgovornost nužno prati nagrada. Kao višegodišnji partneri i projekta i ustanove koju je tim vrijednih učenika predstavljao na Sajmu, izražavamo najiskrenije čestitke i podršku ovakvom vidu participacije i empatije za rješavanje problema u zajednici.

Sajam je ujedno centralna manifestacija projekta koji se sada već tradicionalno realizuje u Sarajevu. Ove godine prepuna dvorana Doma mladih, okupila je partnere i učesnike ovog sve značajnijeg projekta za srednjoškolce.

Ukuno 20 projekata iz 15 gradova i opština nagrađeno tokom Osmog Sajma kreditiranja, a učenici iz 43 grada odnosno 84 srednje škole sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine, svojim su glasanjem odlučili o najinovativnijim projektnim rješenjima iz oblasti: neformalno obrazovanje, humanitarni rad, ekologija, sport i kultura. Novčani fond od 20 000 KM je prikupljen tokom prošlogodišnjeg Socijalnog dana kada su srednjoškolci proveli jedan dan radeći kod različitih poslodavaca, a zarađene dnevnice prikupljene su na jednom mjestu i biće iskorištene za finansiranje najuspješnijih projekata.

VOLONTIRAJ KREDITIRAJ jeste projekat koji je posvećen srednjoškolcima sa prostora cijele Bosne i Hercegovine , a glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini. Podciljevi ovog projekta jesu i uspostavljanje kontakta između sadašnjih i budućih profesionalaca, te učenika i lokalne zajednice kako bi učenici mogli promovisati solidarnost i volonterizam kao trajne vrijednosti u zajedničkom radu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.