RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Sinoć upriličeno veče folklora u okviru “Smotre amaterskog stvaralaštva”

Gradsko kulturno umjetničko društvo Brčko, sinoć je susretima kulturno umjetničkih društava Distrikta započelo tradicionalnu 22. „Smotru amaterskog stvaralaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“.

Na smotri su učestvovala četiri KUD-a i to Srpsko KUD “Krepšić”, Bošnjačko KUD “Šator paša Šatorovići”, KUD “Joco Savić Ilićka” i KUD “Azra Rašljani”.

„Veoma je važno da smo i ove godine okupili prije svega mlade, odnosno kroz svoje nastupe predstavilo se 130 učesnika i to uglavnom, predškolskog i školskog uzrasta, čime smo pokazali da svi zajedno radimo na očuvanju tradicije i njenom prenošenju na najmlađe, što i jeste jedan od osnovnih ciljeva cijele smotre“, rekao je u ime organizatora Gradskog KUD-a Brčko predsjednik Mehmedalija Meme Dželilović. “Ova godina nam je bila jako uspješna. Jedna od najvećih manifestacija koju smo organizovali bila je naša Međunarodna smotra folklora u Krepšiću.  Na poziv Gradskog KUD-a da učestvujemo smo se i ovoga puta rado odazvali, kao uostalom i svake godine od kako je rad našeg KUD-a obnovljen 2008 godine“, rekao je predsjednik Srpskog kulturno umjetničkog društva “Krepšić” Mladen Nikolić, dodavši da su se predstavili sa više od 50 svojih najmlađih članova, a između ostalog izveli su i koreografiju „Igre iz Posavine“.

Mujo Šabanović predsjednik KUD-a “Azra Rašljani” koji je stigao sa četrdesetak najmlađih svojih članova, nije krio zadovoljstvo što su kontinuirano dio ove manifestacije.

„Inače, imali smo nekoliko nastupa u ovoj godini diljem BiH, tako da nam je i ovaj susret u gradskom Domu kulture prilika da još jednom najširoj javnosti pokažemo naš rad. Posebno nas čini sretnim što su priliku za još jedan nastup dobili naši najmlađi članovi, njih četrdesetak, jer oni praktično čine polovinu našeg članstva“, istakao je predsjednik Mujo Šabanović.

Veoma brojan ansambl je bio i onaj koji je sinoć nastupio ispred KUD “Joco Savić Ilićka” i “Šator Paša Šatorovići”, koji su takođe imali sjajan nastup. Organizator je učesnicima sinoćnjeg događaja uručio i prigodne zahvalnice, te omogućio i nastavak druženja uz večeru, koja je takođe okončana zajedničkom pjesmom i igrom. Dvadesetdruga Smotra amaterskog stvaralaštva u Brčkom biće nastavljena u srijedu od 19 sati u gradskom Domu kulture, koncertom evergrin muzike.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.