RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Europe House domaćin brojnim aktivnostima u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom

U sklopu kontinuirane podrške EU najznačajnijem filmskom festivalu na Zapadnom Balkanu, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini otvorio je vrata Europe House u srcu Sarajeva Sarajevo Film Festivalu (SFF) za umrežavanje i održavanje niza aktivnosti.

Festivalski sadržaj u Europe House obuhvatiće i značajni program SFF-a “Suočavanje s prošlošću”, koji mlade ljude sa Zapadnog Balkana uključuje u kritičke rasprave na temu istorije i pomirenja te ih spaja sa lokalnim i regionalnim organizacijama mladih. 

Također, posebnost ovogodišnjeg festivala je projekcija domaćeg animiranog filma “Gaia” (2024) Nermina Hamzagića i Enisa Čišića u srijedu, 21. augusta. Film se bavi urgentnim pitanjima zaštite okoliša i opasnosti po zdravlje u Sarajevu, ističući ulogu filmske industrije u zagovaranju održivih praksi i zdravlja budućih generacija. Nakon projekcije slijedi diskusija.

Sredstva iz programa Kreativna Evropa dostupna su kreativnom i kulturnom sektoru u BiH od 2014. godine. Do sada je podržano više od stotinu projekata za koje je, kroz projekte međunarodne saradnje i projekte implementirane u BiH, odobreno više od 4,4 miliona eura. Učešće organizacija i kulturnih institucija iz Bosne i Hercegovine godinama je u porastu, a dobitnici sredstava, pored SFF-a, su OKC Abrašević iz Mostara, Muzej savremene umjetnosti RS iz Banja Luke, Centar za kulturu Trebinje, Studio Teatar Zenica, Centar za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljina, te brojne producentske kuće i druge kulturne ustanove i organizacije.

U Europe House će 18. augusta biti predstavljen info štand BiH Deska Krreativna Evropa, na kojem će se svim zainteresiranim posjetiocima i budućim aplikantima pružati informacije o ovom EU programu. Uloga BiH Deska Krreativna Evropa je da promovira program kroz aktivnu saradnju i usmjerava aplikante u pripremi kvalitetnih projektnih prijedloga. Informacije o otvorenim pozivima i učestvovanju u ovom programu Evropske unije dostupne su na web stranici BiH Deska Krreativna Evropa  https://kreativna-europa.ba/

Kreativna Evropa ostaje jedan od ključnih fondova EU za podršku filmskoj industriji, kulturi i umjetnosti, posebno s povećanim budžetom za tekući ciklus 2021. – 2027. koji omogućava hiljadama talentovanih umjetnika i organizacija da dođu do nove publike. Kreativna Evropa također doprinosi otvaranju novih radnih mjesta i jačanju ekonomije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.