RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Гранд при Сусрета позоришта у Брчком добила „Бела кафа“

Стручни жири 32. Сусрета позоришта БиХ одржаних од 19. до 27. новембра у Брчком у саставу Мирослав Радоњић, директор Стеријиног позорја из Новог Сада, Иво Гргуревић, глумац из Загреба и Алмир Башовић,театролог и драмски писац из Сарајева додијелио је „Статуу Гран при Сусрета“ представи „Бела кафа“ у извођењу Народног позоришта из Београда као најбољој представи у цјелини.

Гран при Сусрета за најбољу женску улогу припао је Каћи Дорић за улогу Нађе у представи „Брашно у венама“ у копродукцији САРТР и МЕСС из Сарајева, док је исто признање у кокуреницији глумаца додијељено Петру Божовићу за улогу Оца у представи „Отац и син“ Народног позоришта Републике Српске из Бања Луке.

Стручни жири је такође одлучио да „Златну статуу Вијећнице и града Брчког“ као најбољој представи позоришта из БиХ у цјелини припадне Камерном театру 55 из Сарајева за представу „Теферич“.

Награда „Златно перо“ за наајбољи драмски текст савременог БХ писца припала је Игору Штиксу за текст „Брашно у венама“.

Најбољу режију остварио је Алеш Курт у представи „Теферич“ Камерног театра 55.

Мирсад Тука за улогу „Мухтара“ у представи „Теферич“ и Зијах Соколовић као Краус у „Дивљем месу“ сарајевског Народног позоришта подијелили су награду за најбољу мушку, док је Весна Машић као Марија у „Дивљем месу“ добила награду за најбољу женску улогу.

Најбоља млада глумица је Наташа Перић, Невена из „Урнебесне трагедије“ Народног позоришта Републике Српске, а за најбољег младог глумца проглашен је Ади Хрустемовић, Стефан у „Дивљем месу“.

О најбољим актерима 32. Сусрета одлучивао је и петочлани жири публике којим је предсједавао др Анто Басић.

По њиховом мишљењу најбоља представа је „Урнебесна трагедија“ у режији Милице Краљ, коју је извело Народно позориште РС.

Најбољу женску улогу остварила је Аида Буква као Дјевојка у представи „Теферич“, а награду за најбољу мушку улогу добио је Ади Хрустемовић.

211115 bela kafa 3 211115 bela kafa 2 211115 bela kafa 4

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.