RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

I ovog tjedna zanimljiv sadržaj na ‘Mostarskom ljetu’

Foto: BHRT

U okviru međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2024” posjetitelje i ovog tjedna očekuje zanimljiv sadržaj – izložba, promocija knjige i predstava.

Povodom dvadesete godišnjice obnove Starog mosta, u Centru za kulturu Mostar, u srijedu, 24. srpnja, bit će upriličena izložba umjetnika grada Mostara “Mostarska paleta” s početkom u 20 sati.

Među brojnim slikarima, svoja djela će izložiti i Salko Pezo, Sead Vladović Guče, Alica Jakirović, Nina Acković, Mišo Miličević i drugi.

Naredne večeri, u četvrtak, 25. srpnja, također u Centru za kulturu Mostar, bit će održana promocija knjige “Nije sve zaboravljeno/Priče iz drugog vremena” autora Darija Terzića sa početkom u 21 sat. Promotor knjige bit će Miljenko Buhač, a moderator Aida Salčin.

Kako je najavljeno, Terzić publici poklanja dvije knjige u jednoj. Prva knjiga – ona pod nazivom “Nije sve zaboravljeno” zbir je intervjua koje je ovaj dugogodišnji novinar napravio tijekom svoje bogate karijere. U ovoj knjizi su intervjui koji su sačuvani i kao dokumenti, jer su objavljivani u pisanim medijima (Sonja Savić, Željko Malnar, Toše Proeski, Dino Dvornik, Massimo Savić, Josipa Lisac, Vice Vukov, Manu Chao…)

U drugoj knjizi, onoj, naslova “Priče iz drugog vremena” autor takoreći prepričava susrete i intervjue koji nažalost nisu sačuvani. Riječ je, najčešće, o intervjuima za radio. Susrećemo tu poznata imena kao što su: Predrag Matvejević, Đorđe Balašević, Severina, Hillary Clinton, Brian Ferry, Adil Zulfikarpašić i bojni drugi. Izdavač knjige je mostarski Centar za kulturu.

Na platou ispod Starog mosta, u subotu 27. srpnja, u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru, bit će odigrana predstava “Ko je lud” koja je rađena po motivima jednočinke “Idiot” Muza Pavlova, u dramatizaciji i adaptaciji Nedžme Čizmo, a u režiji Mirze Begovića, s početkom u 21 sat.

Radi se o komediji koja se na jedan duhovit način poigrava sa našom zbiljom i svakodnevnicom, a opet nikoga ne vrijeđajući. Pacijent dolazi kod doktora tražeći potvrdu da je normalan i tu priča počinje … Naizgled jednostavan zadatak pretvara se u ispit u kojem se više ne zna tko je lud. Kroz smijeh i komediju govori se o gorućem problemu onoga gdje danas živimo, našeg društva, ali na jedan vrlo duhovit i inteligentan način progovaramo o mjerama i granicama ljudske banalnosti i svijesti, na šta je to sve čovjek spreman…

U predstavi igraju: Zlatan Školjić i Adem Smailhodžić.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.