RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Koncertom Narodnog orkestra Mostar zatvoreno Mostarsko ljeto 2024

Foto: Fena (H.S.)

Koncertom Narodnog orkestra Mostar na trgu Musala u nedjelju uvečer završena je međunarodna kulturna manifestacija ”Mostarsko ljeto 2024”.

Manifestaciju je zatvorio ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Adnan Velagić, kazavši kako je ona vrijedna svake pažnje s obzirom na vremenski kontinuitet kojim se raspolaže, priopćili su u ponedjeljak organizatori.

“‘Mostarsko ljeto’ kulturni je događaj koji, zaista, svake godine podiže ljestvicu te mislim da će u narednom razdoblju, uz podršku svih institucija, ali i drugih, podići ljestvicu još više. Smatram da će kulturne prilike u Mostaru u narednim godinama biti još bolje”, istaknuo je Velagić.

Ovom prilikom, upriličena je i dodjela zahvalnica pokroviteljima ovogodišnje manifestacije, i to ministru Velagiću, zatim predsjedatelju Skupštine HNŽ-a Džaferu Aliću, dok je uime Grada Mostara zahvalnica dodijeljena predsjedniku Odbora za društvene djelatnosti Grada Mostara Mirzi Drežnjaku. Zahvalnice je uručila koordinatorica ”Mostarskog ljeta” Nataša Jekić.

“‘Mostarsko ljeto’ jedna je od najstarijih kulturnih manifestacija sa područja Bosne i Hercegovine s obzirom na to da datira još od 1979. godine. Tijekom ovogodišnjeg ‘Mostarskog ljeta’ publika je imala priliku uživati u više od 30 različitih kulturnih sadržaja, od koncerata, kazališnih predstava, promocija knjiga do književnih večeri, izložbi, javnih predavanja”, naglasila je Jekić.

Nakon uvodne svečanosti, upriličen je koncert Narodnog orkestra Mostar čiji su članovi istaknuti glazbenici i pjevači grada Mostara i okoline. Udruženje je osnovano 2021. godine s ciljem očuvanja i njegovanja narodne i tradicionalne glazbe ovih prostora.

“Koncert je dio ‘Mostarskog ljeta 2024’ na šta smo veoma ponosni. Izuzetno nam je drago što je odabrana baš ova lokacija koja je jedna od najprometnijih u gradu. Pripremili smo jedan lijep koncert za sve naše sugrađane. Pripremili smo pjesme koje svi vole, koje svi slušaju, kako bismo građanima Mostara, ali i našim gostima uljepšali vrelu ljetnu večer”, istaknuo je predsjednik Udruženja građana ‘’Narodni orkestar’’ Mostar Alen Gološ.

Organizatori manifestacije ”Mostarsko ljeto” su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Pokrovitelji manifestacije su Grad Mostar, Skupština HNŽ-a i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, a sponzor je kompanija BH Telecom, navodi se u priopćenju.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.