RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

‘Љетопис о краљу Твртку’ отворио Позоришне игре БиХ у Јајцу

Најстарији фестивал босанскохерцеговачких театара  “Позоришне игре БиХ” синоћ је 42. пут отворен на сцени Дома културе Јајце. Наредних дана краљевски град биће домаћин умјетницима, прије свега позоришним, али и другим.

Тако је и церемонијал отварања игара употпуњен наступом пијанистице џенане Шехановић Сарајлић и сопранистице џенане Хусеинагић.

Директор Позоришних игара Босне и Херцеговине Фикрет Чанчар истакао је да су Игре у Јајцу засигурно највећи, најважнији и најстарији позоришни фестивал у нашој земљи.

“Као и сваке године, и овај 42. пут ћемо се потрудити да оне испуне своју основну задаћу, обогате културну сцену, промовишу умјетност и наш град и да јајачка публика ужива у свему томе. Одабрали смо, уз помоћ селекторице Хасије Борић, најбољих седам представа, а међу њима ћемо одабрати и додијелити награде за најбољу представу у цјелини, режију, пет награда за глумачка остварења, драмски текст савременог аутора, драматургију, сценографију, костимографију и музику и награду публике. Сви они који понесу ове награде носе најважнији театарски трофеј протекле сезоне”, награду из Јајца. Зато желим успјех и срећу народним позориштима из Тузле, Зенице, Бања Луке, Мостара и Сарајева, те БКЦ из Сарајева, који се ове године такмиче за те награде”, казао је Чанчар.

Он је, такође, казао да се нажалост, на овим просторима вријеме рачуна “до рата” и “послије рата”.

“Ове године су 21. посљератне, а исто толико је одржано пријератних игара. Симболика. Задаћа чувања овог Фестивала није само на Дому културе и Дирекцији Игара, већ на свима који могу дати свој допринос. Неки се односе као да их се овај Фестивал не тиче, а итекако им је обавеза подржати исти. Грађани Јајца и Опћина Јајце нису и не требају бити препуштени сами себи. Ипак, најважније је да позоришни радници, позоришта, умјетници, помогну реализацију овог догађаја и имају разумијевања код свог учешћа. Као и у свим другим областима, Позоришне игре чине људи, а људи знају бити сложни и јединствени, растерећени од скривених интереса, лоших међуљудских односа и слично, али и супротно од тога. Наша жеља је да будемо ово прво”, подвукао је директор Дома културе Јајце Фикрет Чанчар.

Начелник Општине Јајце Един Хозан истакао је да су Позоришне игре Босне и Херцеговине један од симбола краљевског града Јајца.

“Позоришне игре су сигурно један од посебних украса града”, казао је Хозан, те додао да Јајце постаје све више туристички град па и због Позоришних игара Босне и Херцеговине.

Кључ града ове године је требао преузети глумац Сенад Башић. Башић из оправданих разлога није могао присуствовати церемонији, али ту су биле фанфаре које су означиле почетак игара.

Након церемоније отварања Игара на сцени Дома  културе Јајце изведена је представа Босанског културног центра Сарајево “Љетопис о краљу Твртку” Јасмина Имамовића,  у режији  Дине Мустафића.

У наредним данима публика у Јајцу ће имати прилику погледати представе : “Иванов” А.П. Чехов режија Паоло Магелли, Народно позориште Сарајево, “Три дана или Успон и пад господина Б”, Роман Сикора, режија Тања Милетић Оручевић, Босанско народно позориште Зеница, “Госпођица” Иво Андрић, режија Ђурђа Тешић, Народно позориште Републике Српске Бања Лука, “Перзеиде” Емина Ковачевић, режија Кармен Обрдаљ, Народно позориште Мостар, “Дјелидба” Скендер Куленовић режија Миралем Зупчевић, Народно позориште Тузла, “Сретни људи”, Нина Митровић, режија Иван Лео Лемо, ХНК Мостар.

Ове године се иначе одигравају 42. Позоршне игре, а сама манифестација постоји већ 52. године.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.