RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Međunarodni festival folklora za djecu i mlade prvi put u okviru projekta “Kultura na ulice”

Foto: BHRT

Sarajevo će sutra biti centar tradicionalnih zbivanja, okićen igrom i pjesmom više od petstotina učesnika koji će u Domu kulture Ilidža – Kino Igman pokazati svu raskoš folklorne tradicije – saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Međunarodni festival folklora za djecu i mlade “Čuvari tradicije” će se ove godine po prvi put realizirati u sklopu projekta Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice 2024!”, što projektu daje dodatnu vrijednost.

Na ovogodišnjem festivalu predstavit će se učesnici iz osam zemalja i to: Albanije, Crne Gore, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije i Bosne u Hercegovine koji će pored koncerta imati priliku da kroz kulturnu šetnju, kao aktivnost festivala, obiđu i kulturno-historijske znamenitosti i turističke ljepote glavnog grada BiH.

– Ovo je projekat kojim želimo ojačati međunarodnu kulturnu saradnju, otvoriti vrata i puteve za uzvratne posjete i razmjenu učesnika u budućnosti. Također, projektom želimo podstaći djecu i mlade na njegovanje, očuvanje i promociju tradicije i drugih vrijednosti naše domovine i zemalja učesnica, razvijanje novih prijateljstva među samim učesnicima, te tako stvoriti neraskidiv lanac prijateljstva, mira i tolerancije za bolju i ljepšu budućnost – poručili su iz Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva “Bašlija” Sarajevo.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat “Kultura na ulice!” je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta “Kultura na ulice!” je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS “Kultura na ulice 2024!” je besplatan, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.