RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Natječaj za stipendije Fondacije Miloš Karadaglić, pravo prijave imaju i državljani BiH

Foto: BHRT

Fondacija Miloš Karadaglić, koja nosi ime svjetski poznatog crnogorskog gitariste, raspisala je natječaj za dodjelu stipendija i grantova umjetnicima i organizacijama iz Crne Gore i regije.

Fondacija i njezini partneri dodjeljuju dvije stipendije od po 10.000 eura u bruto iznosu za podršku punoljetnim studentima koji započinju ili već pohađaju nastavu na visokoškolskim ustanovama iz oblasti klasične glazbe.

Stipendije su dostupne studentima svih instrumentalnih odsjeka, solo ili operskim pjevačima, dirigentima i kompozitorima, a pravo prijave imaju državljani Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Proces evaluacije i odabira stipendista i grantova vršit će stručni žiri sastavljen od istaknutih profesionalaca iz oblasti umjetnosti i kulture: Miloš Karadaglić, predsjednik žirija, Šejla Kamerić, međunarodno priznata vizualna umjetnica iz Bosne i Hercegovine, Željka Udovičić Pleština, jedno od vodećih imena dramaturgije na ovim prostorima, iz Hrvatske, Sir Rodžer Rajt, dugogodišnji direktor BBC radija i prestižnog Proms festivala iz Velike Britanije, Ilija Subotić, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta.

Karadaglić se nada da će natječaj i ove godine motivirati još jednu generaciju kulturnih stvaratelja da usavršavaju svoje kreativne potencijale, te afirmiraju kreativni duh i univerzalne vrijednosti.

Osim toga, Fondacija će i programom podrške za audio-vizualni projekt pružiti do 100 sati besplatnog korištenja glazbenog ili 50 sati video studija Synchro 360 u Porto Montenegru. Ta jedinstvena prilika dostupna je kreativcima iz cijele regije koji se bave audio-vizualnom produkcijom, bez obzira na razinu obrazovanja ili godine umjetničkog iskustva.

Na kraju, Fondacija raspisuje natječaj za do tri granta za financiranje i dofinanciranje kulturno-umjetničkih projekata. Ukupan iznos od 20.000 eura u bruto iznosu bit će raspodijeljen između najviše tri aplikanta. Natječaj je otvoren za nevladine organizacije i gospodarske subjekte registrirane na području zapadnog Balkana, koji su aktivni u oblasti kulture.

Direktorica Fondacije Katarina Milačić ističe da joj je drago što mogu osigurati, ne samo financijsku, već i mentorsku podršku, ali i to što pružaju neophodne motivacije i smjernice kako bi se projekti stipendista istaknuli na svjetskoj sceni. Misija Fondacije, kako je poručila, ostaje jasna – podržati one koji vjeruju u snagu umjetnosti, otvarajući im put ka širem svijetu, novim mogućnostima i ostvarivanju potencijala koji nose u sebi.

Natječaj je otvoren do 13. listopada.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.