RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Obilježena 21. godišnjica postojanja brčanskog „Udruženja žena Bošnjakinja“

Izložbom ručnih radova i tradicionalnih jela, članice brčanskog Udruženja žena Bošnjakinja jučer su obilježile 21. godišnjicu postojanja i rada ovog udruženja.

Munevera Kaloper predsjednica ovog udruženja, istakla je da je građanima predstavljeno i posluženo da probaju i ocjene preko 65 slanih i slatkih jela, dok je izložba ručnih radova bila prodajnog karaktera kako bi se ženama pomoglo da steknu neku svoju zaradu.

„Najveće naše aktivnosti su na očuvanju tradicije iz bošnjalke kulture, i to tradicionalnih jela i ručnih radova. Jelima smo željeli da mirise iz naših kuća i avlija, znači naših nana, prenesemo i na naše građane, da osjete miris i okus i da nas ocjene. Mislim da će ocjena biti jako visoka jer na svim gastronomskim festivalima širom BiH gdje smo bili, naša jela se pojedu u roku za sat vremena“, kazala je Kaloper.

Ona je podsjetila da je ovo udruženje izdalo knjigu recepata 120 bošnjačkih jela, te jednu zajedničku sa Hrvaticama i Srpkinjama, gdje je 90 recepata tradicionalnih jela sva tri naroda koja žive na području Distrikta, dok je u planu i izdavanje treće knjige sa oko 200 recepata.

Kaloper se zahvalila aktuelnoj Vladi Brčko distrikta BiH koja je ove i prošle godine finansijski pomogla ovo udruženje kako bimoglo sprovoditi svoje aktivnosti.

Članice udruženja za ovu priliku pripremile su, kako je kazala Mersa Mujić jedna od njih, između ostalog razne prohe, hljebove od crnog brašna, tirit, sogan-dolme, filovane paprike, šiš-ćevap, sve vrste pita, sarme od kupusa i japraka, a od slatkiša baklave, hurmašice, tulumbe, tatlije, pelte, šapice, ružice i još mnoga druga tradicionalna jela.

JELAZvjezdana Hadžović, mlada članica ovog udruženja izložila je svoje ručne radove, odnosno ručno rađeni unikatni nakit, za koji je rekla da se baš dopada Brčankama.

BOS 10Obilježavanju ove godišnjice prisustvovao je veliki broj građana i uzvanica iz javnog i kulturnog života Distrikta, koji su ovaj događaj ocijenili kao nešto prelijepo i značajno za Brčko Distrikt BiH.BOS 7

BOS 6BOS 5

BOS 3

BOS 1

BOS

BOS 2

BOS 8

BOS 9

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.