RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

Počinju tradicionalni Dani bošnjačke kulture

U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice „Ihlas“ Brčko distrikta BiH u nedjelju 29. novembra započinje tradicionalna 5. Međunarodna manifestacija „ Dani bošnjačke kulture Brčko 2015“.

Mirhad Golić, predsjednik „Ihlasa“ kazao je da će manifestacija biti otovrena promocijom knjige“ Ja nisam bandit ja sam pjesnik“ autora Suvada Alagića.

„Osnovni cilj ovakvih manifestacije je da očuva kulturu nas Bošnjaka kako u Brčko distriktu tako i šire. Kada smo krenuli sa ovim projektima osnovna ideja je bila očuvanje duhovne muzike i sevdalinke, a sada smo raširili svoje vidike i trudimo se da na što više načina prezentujemo i popularizujemo kulturu Bošnjaka u Brčko distriktu“, dodao je Golić.

Pisac Suvad Alagić ovom prilikom je istakao da se novom romanu od nekih 100 stranica nalazi i šest pjesama, te da su junaci u njoj od ranije poznati čitaocima.

„Naslovna priča „Nisam bandit ja sam pjesnik“ je nastavak moje preokupacije ili opijenosti poezijom i stvaralaštvom Sergeja Jesenjina“, istakao je Alagić.

Prema njegovim riječima, na promociji će publici biti besplatno podjeljeno oko 30 njegovih novih romana.

Usklopu manifestacije bit će upriličena i samostalna izložba brčanskog umjetnika, slikara Jusufa Muharemovića.

„Na izložbi će biti izloženi moji autorski radovi i vrlo interesantne fotografije koje su tematski vezane za Dane bošnjačke kulture, a koje dokazuju identitet, postojanje, opstojnost i trajanje bošnjačkog naroda na ovim prostorima. Bit će to jedna kombinacija kreativne umjetnosti, dakle umjetnosti koja nastaje kistom i umjetnosti koja je multimedijalna, dakle fotografije“, istakao je Muharemović.

dani bosnjacek kulture

Također će biti održana i Smotra folklora na kojoj će nastupiti nekoliko Kulturno-umjetničkih društava Distrikta, dok će 14. decembra biti održan koncert sevdalinke „Sevdahom sam Bosnu okitio“ u Domu kulture, kojom će ova manifestacija biti i okončana.

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.