RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

Predstavljena zbirka priča Saliha Adžćikića ” Bajke iz komšiluka”

Serijal promocija knjiga u sklopu kulturno- sportske manifestacije „U susret proljeću“ nastavljen je se sinoć promocijom zbirke priča Saliha Adžikića „Bajke iz komšiluka“, koju je objavio Književni klub Brčko Distrikt.Zbirku je predstavio autor Salih Adžikić i Žarko Milenić, urednik i recenzent.

Govoreći o zbirci „Bajke iz komšiluka“ Milenić je istakao da je riječ o do sada najboljem Adžikićevom dijelu. Zbirku čine četiri priče koje imaju zajedničko da su nadahnute bajkama, i da je radnja smještena na području Brčko distrikta- Brčko ,Maoča, Rahić i Zovik . Priče Čarobni čamac, Ser Bosančeros, Čarobno zvono i Čarobni plug su zanimljive i poučne , i što je za pohvalu , autor je u njih unio dozu humora i satire, kazao je Milenić, navodeći da u današnje vrijeme kad su provjerene ljudske vrijednosti često zanemarene , a ljudi okrenuti materijalnom , ove moderne bajke su nam i te kako potrebne.

Salih Adžikić je rođen u Gornjem Rahiću 1967 godine ima objavljena tri romana, „Izgubljena duša“, „Treptaj bečkih kestenova“, „Miris Posavine“, zbirku pjesama, „Pjesme moje duše „i „Bosanski lonac“ te sinoć predstavljnu zbirku priča „Bajke iz Komšiluka“.

Adžikić kaže da je zbirka napisana kao svojevrsna bajka u kojima borbu vode dobro i zlo, poštenje i nepoštenje.

Adžikić kaže da su likovi kao i njihovi životi , izmišljeni , navodeći da je nekada slušao razne priče starijih stvarajući svoju neku priču, tako je nastala prva priča Čarobni čamac, u kojoj je glavni junak priče Ibrahim i njegova borba s ulovom riba, i njegov prijatelj koji ima restoran u neposrednoj blizini rijeke Save, i  koji na jedan nepošten način uzima ribu od Ibrahima.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.