RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Promovirana knjiga „Dnevnik Sofije Tolstoj“ u prijevodu Žarka Milenića

Tradicionalna vladina kulturno- zabavna manifestacija „U susret proljeću“ petnaesta po redu, sinoć je zvanično započela u Domu kulture promocijom knjige „Dnevnik Sofije Tolstoj“ koju je s ruskog preveo Žarko Milenić, a izdavač je Književni klub Brčko Distrikt.

Prevodilac Žarko Milenić je kazao da se radi o dragocjenom štivu koje baca novo svjetlo na lik genijalnog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, jednoj od najvećih figura u svjetskoj književnosti. Knjigu je ispisala Tolstojeva supruga Sofija, ona problematizira desetak zadnjih godina života Tolstoja kada je bio bolestan, preosjetljiv, lošeg zdravlja, ljubomoran na mlađu suprugu, ali i dosljedan u svojim stavovima bez obzira na njihovu provodljivost i kvalitet, kazao je Milenić. Predgovor za knjigu je napisao sin Sergej koji i sam na jednom mjestu kaže da je kuća Tolstojevih u Jasnoj Poljani bila „od stakla“ i da se stalne svađe i prepiranja nisu krile od mještana.

Uz izdanje Književnog kluba promoviran je i Milenićev prijevod objavljen u Srbiji 2014. godine. Promotor večeri je bio Šefko Kaloper koji je iznio stav da će knjiga sigurno podijeliti čitatelje na puritance i ljubitelje pikanterija iz života velikih i slavnih, ali je za prijevod imao samo riječi hvale.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.