RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Reis Kavazović: Praštajmo jedni drugima

Želim u ovim mubarek danima pozvati sve odgovorne ljude na suzdržanost, mudrost, razuman dijalog i otvorenost, a odgovorne u državi da iskažu posebnu osjetljvost prema rješavanju egistencijalnih pitanja i problema ljudi, poručio je danas u bajramskoj čestitki reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

Kavazović je podsjetio kako večeras, nakon akšam-namaza završava mjesec ramazan te slijedi “najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji”, Ramazanski bajram.

“Njegovi mubarek dani dolaze nam nakon što smo mjesec dana i noći skrušenom pokornošću i potpunom predanošću Bogu nastojali našim ibadetima: namazom, postom, učenjem Ku'rana, zekatom i sadekatul-fitrom, zadobili Allahovu milost i oprost”, kazao je Kavazović.

Ističući imperativ rješenja problema u društvu, Kavazović je dodao kako su neophodne reforme, mudre političke odluke i strpljiva posvećenost rješavanju problema. On je također podsjetio kakoje ove godine obilježena 20. godišnjica od zločina počinjenog u Srebrenici.

“Tim povodom, Islamska zajednica donijela je fetvu i rezoluciju o Srebrenici sa uvjerenjem da će one doprinijeti našem trajnom pamćenju i dostojanstvenom odnosu prema našim šehitlucima, kako u Srebrenici tako i u drugim krajevima naše domovine. Neka nam je uvijek na umu da se u vjeri, iznad svega cijeni iskren odnos prema Bogu, prema sebi i prema drugim ljudima”, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Muslimanskim vjernicima je poručio da se zalažu za istinu, da izvjegavaju svađe i prepirke o onome u čemu je šteta očita.

“Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje vezu među ljudima i narodima”, kazao je Kavazović te zaželio sretne i berićetne bajramske dane svim muslimanima u BiH kao i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori.

Ramazanski bajram je jedan od najvećih muslimanskih blagdana kojim se obilježava završetak najblagoslovljenijeg mjeseca posta, ramazana. Bajram će sutra obilježiti muslimanski vjernici u BiH, regionu, ali i širom svijeta.

Izvor:Anadolija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.